Švédská aktivistka, která bránila deportaci afghánského migranta, dostala pokutu

Spolupracovník ČT Brenna o soudu s mladou aktivistkou (zdroj: ČT24)

Švédský soud udělil aktivistce Elin Erssonové pokutu v přepočtu 7360 korun za to, že loni v červenci v letadle bránila vyhoštění odmítnutého žadatele o azyl z Afghánistánu. Soud shledal ženu vinnou z porušení leteckého zákona. Informoval o tom švédský list Aftonbladet.

Obžaloba žádala vězení

Státní zastupitelství dospělo k závěru, že Erssonová porušila letecký zákon, a požadovalo pro ni dva týdny vězení. Okresní soud v Göteborgu ale nepovažoval trest odnětí svobody za relevantní. „Čin není tak závažný, pokuta je dostatečný trest,“ citoval vyjádření soudu švédský deník Expressen.

Švédka svou vinu před soudem odmítla. Trvá na tom, že žádný zločin nespáchala, neboť svůj protest zahájila ještě na zemi, a ustanovení leteckého zákona se tak na ni nevztahuje. Erssonová rovněž zdůraznila, že svým činem chtěla pomoci člověku v nouzi. To ale soud odmítl.

Elin Erssonová
Zdroj: Facebook Elin Erssonové

Erssonová loni v létě nastoupila do letadla společnosti Turkish Airlines, které mělo z jihošvédského Göteborgu zamířit do Istanbulu. Jejím cílem bylo zabránit letadlu ve startu a znemožnit tím deportaci mladého Afghánce.

I když brzy zjistila, že mladík na palubě není, rozhodla se zahájit svůj protest, neboť v letadle byl jiný odmítnutý žadatel o azyl z Afghánistánu. Později se ovšem ukázalo, že tento muž nemá čistý trestní rejstřík.

Video z incidentu viděly miliony lidí

Aktivistka si přes opakované výzvy palubního personálu odmítla sednout na své místo. Letadlo přitom nesmí vzlétnout, dokud všichni pasažéři nesedí. Svou akci Erssonová natáčela po celou dobu na mobilní telefon a přenášela ji živě na Facebook.

„Dělám, co mohu, abych zachránila lidský život. Dokud nějaký člověk v letadle stojí, pilot nemůže odstartovat,“ vysvětluje ve videu Erssonová. Muži podle ní v Afghánistánu hrozí smrt. Některé oblasti Afghánistánu považuje švédská vláda za bezpečné a běžence tam vrací.

„Chci, aby (ten muž) vystoupil z letadla, protože nebude v Afghánistánu v bezpečí. Snažím se změnit pravidla své země, s nimiž nesouhlasím. Není správné posílat lidi do pekla.“ Video už má 14 milionů zhlédnutí.

Celkový počet žadatelů o azyl ve Švédsku v průběhu let
Zdroj: Migrationsverket.se

U některých pasažérů se její čin setkal s pochopením, jiné rozhořčil. „Lidé postupně vstávali, dokonce celý fotbalový tým v letadle vstal, aby jí vyjádřil podporu,“ uvedl spolupracovník ČT Yngvar Brenna. Palubní personál odmítl proti aktivistce zasáhnout násilím a nakonec nechal ji i dvaapadesátiletého afghánského běžence vystoupit.

K deportaci obou Afghánců stejně došlo

Podle švédského tisku byli mezitím oba Afghánci – mladší, kvůli kterému do letadla Erssonová původně nastoupila, i starší, kterého nakonec svou akcí před deportací načas uchránila – do své vlasti deportováni.

V roce 2015 přijalo Švédsko rekordních více než 163 tisíc žadatelů o azyl, což je z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. Švédská vláda následně označila situaci za neudržitelnou a zpřísnila azylové podmínky, aby proud běženců mířících do země zpomalila.

Švédsko – migrace, počet obyvatel se zahraničními kořeny
Zdroj: Statistikdatabasen.scb.se