Kontroverze izraelské firmy NSO. Její program měla saúdská vláda použít ke sledování lidí

Nové kontroverze okolo NSO: lidé se smyšlenou identitou (zdroj: ČT24)

Okolo izraelské firmy NSO, která vyvinula program na dálkové sledování lidí přes chytré telefony, se vynořila další kontroverze. Loni se objevilo podezření, že technologii NSO použili Saúdové ke sledování novináře Džamála Chášakžího, kterého později zavraždili. Teď se ve spojení s firmou objevili lidé se smyšlenou identitou. Měli se pokusit o diskreditaci osob, které na kauzu odposlechů a sledování upozornily.

Program vyvinutý firmou NSO, zvaný Pegasus, koupilo a použilo několik vlád po celém světě na sledování svých občanů.
Tal Pavel
ředitel Cyber Empowerment Center

Jsou mezi nimi i pracovníci organizace Citizen Lab, která se zabývá rozkrýváním státem řízených pokusů o sledování lidí. Právě tato organizace upozornila na to, že program vyvinutý NSO měla saúdská vláda použít ke sledování lidí okolo opozičního novináře Chášakžího.

Lidé ze Citizen Lab teď kvůli tomu dostávají pozvánky na různé schůzky. „Kontaktovaly nás osoby s falešnou identitou, mluvící za smyšlené firmy. Obdrželi jsme nabídky lukrativních obchodních příležitostí,“ říká právní poradce Mazen Masrí.

NSO jakoukoliv spojitost s těmito praktikami odmítla. A navzdory všem kontroverzím ve čtvrtek oznámila, že získala nové majitele.

Firma sídlí ve městě Herzlija, spolu s desítkami dalších technologických firem. Oblast si pro koncentraci talentu a inovací vysloužila označení Silicon Wadi.