Nestojíme o návrat džihádistů, vzkázal britský ministr vnitra těhotné islamistce

Britský ministr vnitra v pátek varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do země. V rozhovoru poskytnutém listu The Times tak reagoval na debatu, kterou vyvolal případ těhotné Britky Šamimy Begumové. Ta odešla do Sýrie v roce 2015 v 15 letech a připojila se k organizaci Islámský stát (IS). Nyní se chce vrátit do vlasti.

„Moje poselství je jasné,“ řekl ministr vnitra Sajid Javid. „Pokud jste podporovali teroristické organice v zahraničí, nebudu váhat v tom, abych vám zabránil v návratu,“ dodal.

„Musíme mít na paměti, že ti, kteří opustili Británii, aby se připojili k IS, byli plni nenávisti k této zemi,“ zdůraznil ministr Javid a podotkl, že Británie má k dispozici mnoho možností, jak lidem, kteří se připojili na Blízkém východě k teroristickým organizacím, zabránit v návratu. Včetně té, že budou zbaveni britského občanství.

„Pokud se vám podaří vrátit se, měli byste být připraveni na výslech, vyšetřování a možné stíhání,“ varoval džihádisty ministr.

Britský ministr Sajid Javid
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Nelituji, že jsem odešla. Ale chci se vrátit do Británie, říká Begumová

Javid hovořil o problému britských džihádistů v souvislosti s případem Šamimy Begumové. Nyní devatenáctiletá Britka, která je v devátém měsíci těhotenství, odešla v roce 2015 do Sýrie. V rozhovoru s listem The Times ovšem uvedla, že se chce vrátit zpět a porodit v Británii.

V Sýrii mladá žena žila podle svých slov s bojovníkem IS, měla už dvě děti, obě ale zemřely. „Nelituji toho, že jsem sem přišla,“ řekla rovněž Begumová listu The Times.

Londýňanka Begumová, která nyní pobývá v uprchlickém táboře spolu s dalšími 39 tisíci lidmi, utekla spolu se svými spolužačkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou z domova před čtyřmi lety. V Sýrii se provdala za Nizozemce, který přestoupil na islám, a žila ve městě Rakka, baště IS ve východní Sýrii.