Výrobky z problémových polských jatek nesmějí na trh. Podnik dostal zákaz

Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci. Podle zprávy agentury PAP to oznámilo polské ministerstvo zemědělství. Dodalo, že informace o masu pocházejícím z tohoto nezákonného zdroje byly vloženy do evropského systému rychlého varování RASFF. Polské úřady už dříve sdělily, že jatka byla uzavřena.

Systém RASFF spravuje Evropská komise (EK) a slouží k rychlé výměně informací o rizikových potravinářských produktech mezi členskými zeměmi Evropské unie. Umožňuje rovněž vysledování dodávek masa a jejich stažení z trhu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) však Polsko ostře kritizoval kvůli tomu, že podle něj údaje vložilo do systému RASFF pozdě. Hlavní veterinář Pawel Niemczuk navíc ještě ve čtvrtek tvrdil, že se maso z těchto jatek do Česka vůbec nedostalo. V pátek pak Evropská komise uvedla, že se dostalo do 14 zemí včetně ČR. 

„Maso z ilegálních jatek expedované na trhy v Polsku a v zahraničí je lokalizováno a stahováno,“ uvedlo polské ministerstvo zemědělství. Upozornilo, že testy zabaveného masa neodhalily žádné biologické riziko. „Jako preventivní opatření je nicméně z těchto jatek všechno maso stahováno, protože jejich aktivity porušovaly zákon,“ dodal resort.  

Evropská komise je v úzkém kontaktu s polskými úřady a záležitost se vyšetřuje. Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis oznámil, že v pondělí do Polska odcestují inspektoři EU. Vyzval Polsko k přísnému potrestání „pachatelů této kriminální činnosti, která by mohla představovat riziko pro zdraví veřejnosti a která vykresluje nepřijatelné zacházení se zvířaty“.

Polovinu dodávky do Česka se podařilo zadržet

Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana dostalo zhruba tři sta kilogramů hovězího z těchto jatek. Maso skončilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Podle veterinární správy byla přibližně polovina dodávky zajištěna.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená televizní reportáž z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl porážen nemocný dobytek bez přítomnosti veterináře.