Německý pas už není pro britské Židy tabu. Kvůli brexitu o něj žádají stále častěji

Události ČT: Německý pas už má i populární britský moderátor (zdroj: ČT24)

Stále víc britských Židů žádá v souvislosti s brexitem o německé občanství. Německý pas jim má i po odchodu Velké Británie z Evropské unie zajistit volný pohyb po kontinentu. Z velké části se přitom jedná o potomky lidí, kteří do Spojeného království prchali před nacistickými zvěrstvy právě z Německa.

Simon Wallfish je operní pěvec, jehož předci z valné většiny zahynuli v německých vyhlazovacích táborech. Babička ale Osvětim přežila a po příchodu do Velké Británie přísahala, že na německou půdu už nikdy nevkročí.

Britští Židé žádající o německé občanství
Zdroj: ČT24

Přes to všechno se teď její vnuk vydává opačnou cestou. Boj proti brexitu, kvůli kterému zpíval v ulicích, vzdal a požádal o německý pas. „Musel jsem využít strašlivé rodinné tragédie, abych zajistil budoucnost sobě, svým dětem a rodině,“ říká k tomu Wallfish. 

Německý zákon umožňuje potomkům německých Židů žádat o dvojí občanství. Ještě v roce 2015 se tohoto práva chopilo jen 43 občanů Spojeného království. Po referendu o brexitu se ale jejich počet znásobil – za prvních devět měsíců loňského roku je jich přes dvanáct set.

Pas spolkové republiky už má i populární britský moderátor Nick Ross, který za to sklízí kritiku části britských Židů. „Uznejme, že tohle už je jiné Německo,“ komentuje Ross takové reakce.

Berlín Židy přitahuje, častějšímu antisemitismu navzdory

Například židovská komunita v Berlíně zažívá v posledních letech něco jako renesanci. Liberální Berlín přitahuje také Židy z jiných států Evropské unie, a dokonce i z Izraele, a to navzdory stále častějším projevům antisemitismu. „Zčásti se objevuje v řadách migrantů, ale stále také mezi extrémní pravicí,“ dodává Ilan Kiesling, mluvčí tamní židovské obce. 

V řadě evropských zemí je ale antisemitismus ještě vyhrocenější a prudce zesílil také ve Velké Británii. I to je jeden z důvodů, proč pro tisíce britských Židů už není německý pas nepřekročitelné tabu.