Místo reality svět internetu. Mladá generace trpí digitální samotou

Děti čím dál častěji trpí digitální samotou (zdroj: ČT24)

Mladá generace je zvyklá pracovat s technologiemi každý den. Vědci ale varují, že příliš dlouhá doba strávená u obrazovek může vést až k depresím. Experti pracují s pojmem digitální samota, který se začíná objevovat u dětí: neustálé připojení paradoxně spouští pocit osamocení a izolace. Pomoci mohou rodiče třeba hraním deskových her. Důležitá je i osvěta on-line.

Nová generace tráví pomalu víc času on-line než v reálném životě. To se ovšem stále častěji promítá do psychiky mladých lidí. „Jak stárnou, začíná se objevovat významná menšina těch, kteří nejsou šťastní. Podle mě na to má samozřejmě vliv adolescence, ale s ní jdou ruku v ruce dnešní technologie a sociální sítě,“ říká ředitel agentury Child Wise James Davies.

Roli hraje pozitivní motivace. Na sociálních sítích to může být lajk, v on-line hrách získání nějaké nové zbraně, což v dětech a potažmo dospělých vzbuzuje pozitivní emoce. Zároveň on-line platformy fungují 24 hodin denně, což v nás vyvolává strach, že když z toho prostoru odejdeme, tak o něco přijdeme. Asi se úplně neubráníme, pokud bychom nechtěli být poustevníci, existuje sociální tlak být IN.
Radka Kůřilová
školní psycholožka

Komunikačních kanálů je příliš, skutečného kontaktu zase málo

Podle vědců si mladší děti pocit nespokojenosti nepřipouštějí a svůj čas strávený na internetu hodnotí veskrze pozitivně. Už u teenagerů se ale objevuje fenomén popisovaný jako digitální samota čili deprese spojené paradoxně s přemírou komunikačních kanálů, ale zároveň nedostatkem skutečného kontaktu.

„Zaznamenali jsme, že podle některých rodičů ovlivňují určité hry chování jejich dětí. Proto se jim s tímto snažíme pomoci,“ uvedla zástupkyně ředitele Burhillské základní školy Gemma Adamsová.

Děti tráví u obrazovek počítačů a chytrých zařízení stále více času. Podle expertů z britské výzkumné agentury Child Wise by přitom víc než čtvrtina dotázaných mezi 9 a 16 lety uvítala víc času bez neustálého připojení.

Proti pocitu odcizení s vlastními dětmi se snaží rodiče postupovat nejrůznějšími způsoby, i třeba společným trávením času u deskových her. „Musí dělat i další věci, jako třeba venčit psa. V deset hodin večer se musí odpojit, jinak o počítač přijde,“ říká otec čtrnáctiletého Charlieho Talbota.

Jedním ze způsobů, jak se závislostí na technologiích u dětí bojovat, je také osvěta o jejich aktivitě na sítích.