Rusové drželi prostitutku Nasťu Rybku, která dřív svědčila o korupci v Kremlu

Běloruskou prostitutku zadrželi Thajci i Rusové, osudnou se jí stala korupční aféra kolem Kremlu (zdroj: ČT24)

Ruští vyšetřovatelé propustili běloruskou modelku a prostitutku Anastasii Vašukevičovou, známou jako Nasťa Rybka. Žena se ale musí pravidelně hlásit na policii, píše Interfax s odkazem na lidskoprávní organizaci Agora. Vašukevičová vzbudila pozornost jako ústřední postava aféry kolem někdejšího ruského vicepremiéra Sergeje Prichoďka a miliardáře Olega Děripasky.

Vašukevičovou zatkla ruská policie ve čtvrtek na letišti v Moskvě poté, co ji deportovali z Thajska, kde strávila rok za mřížemi. Modelka měla projít tranzitním prostorem a pokračovat do rodného Běloruska.

Spolu s ní byli podle policie zadrženi další tři lidé, mezi nimi i její přítel, samozvaný „sexuální guru“ Alexandr Kirillov. Ten byl společně s Vašukevičovou zadržen již zhruba před rokem v thajském letovisku Pattája, které si oblíbili ruští turisté. Dvojice tam vedla seminář, v němž vyučovala techniky svádění.

„Je mi hrozně líto, že to dopadlo takhle. Cítím se hrozně kvůli všemu, co se stalo. Netušila jsem, že má kniha a fotky budou mít takový dopad,“ uvedla 27letá Vašukevičová.

Deportace Anastasie Vašukevičové z Thajska
Zdroj: Sakchai Lalit/AP/ČTK

Ruská policie Vašukevičovou stíhala za trestný čin kuplířství, nakonec ji ale spolu s Kirillovem propustila. Její právník uvedl, že policie nevznesla vůči propuštěným žádná obvinění. Podle agentury Reuters ale modelka zůstává podezřelou ještě v dalším soudním případě, což je také důvod, proč se bude muset na policii hlásit.

„Celá ta skupina se rozhodně netvářila, že to jsou nějací puritáni. Vlastně celým smyslem jejich existence bylo jaksi ulovit miliardáře,“ podotkl redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Vašukevičová sehrála důležitou úlohu ve skandálu kolem někdejšího ruského vicepremiéra Prichoďka a miliardáře Děripasky. Podala totiž svědectví o svých zážitcích na luxusní jachtě, kde Děripaska před třemi lety hostil Prichoďka a zajišťoval mu podle ní eskortní služby.

Sérii fotografií a videí z jachty pak na svém webu zveřejnil vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj. Chování Prichoďka, tehdy jednoho z nejmocnějších mužů Kremlu, označil za korupční.

„Jak se ukazuje, to trestní stíhání v Thajsku a teď v Rusku bylo iniciováno lidmi okolo miliardáře Olega Děripasky, který se takovýmto způsobem mstí,“ prohlásil Soukup.

Prostitutka tvrdí, že má důkazy o kontaktech Trumpova štábu s Ruskem

Loni v březnu Vašukevičová v rozhovoru s agenturou AP prohlásila, že má také důkazy o kontaktech Moskvy s volebním štábem stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ty údajně získala díky svým stykům s Děripaskou, který je blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a spolupracoval i s bývalým šéfem Trumpovy volební kampaně Paulem Manafortem.

Vašukevičová chtěla údajné audionahrávky poskytnout americkým novinářům výměnou za azyl ve Spojených státech. Média ale její prohlášení označila za pochybná a Běloruska později nabídku stáhla.