Britští poslanci zahájili závěrečnou debatu o brexitové dohodě. Zamítli jediný pozměňovací návrh

Poslanci britského parlamentu zahájili poslední část debaty před klíčovým hlasováním o brexitové dohodě, kterou s Evropskou unií vyjednala konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové. Samotné hlasování začne po 20. hodině našeho času. Očekává se, že poslanci dohodu odmítnou.

On-line přenos
Britští poslanci o brexitové dohodě
1:04

On-line reportáž k aktuálnímu dění ve Velké Británii končí, děkujeme za pozornost.

1:01

Shrnutí nejnovějších událostí kolem brexitu:

  • Britští poslanci v úterý podle očekávání odmítli vyjednanou dohodu o podobě odchodu země z EU.
  • Premiérka Theresa Mayová utrpěla při hlasování historicky největší porážku. Pro dohodu hlasovalo 202 poslanců, proti 432.
  • Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbin volá po předčasných parlamentních volbách. Na jeho žádost budou poslanci ve středu večer hlasovat o nedůvěře vládě. Podle prvních odhadů by měl kabinet hlasování ustát.
  • V pondělí 21. ledna musí premiérka Mayová ve sněmovně předložit "plán B", tedy směr, kterým se chce ve vyjednávání odchodu země z EU nově ubírat.
  • Představitelé Evropské unie požadují co nejrychlejší vyjasnění dalšího kurzu Velké Británie.
  • Podle předsedy EK Jeana-Clauda Junckera přiblížilo zamítnutí dohody Británii k tvrdému brexitu.
  • Velká Británie by měla opustit EU k 29. březnu.
0:19

Zákonodárci připravují návrh prodloužení lhůty pro odchod země z EU podle článku 50, řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jednání britských ministrů financí, obchodu a pro brexit s vybranými představiteli podnikatelského sektoru. 

„Vybereme si pořádek, nebo si zvolíme chaos?“ zahájil konzervativní poslanec a generální prokurátor Geoffrey Cox poslední debatu před hlasováním a vyzval poslance, aby podpořili dohodu, kterou jim vláda předložila. „Tato dohoda je klíčem. Není tu žádná jiná,“ dodal Cox a obracel se při tom na zástupce vlastní rozpolcené strany, nikoliv na labouristickou opozici, jak bývá zvykem.

Debatu uzavřela premiérka Mayová projevem, ve kterém podle očekávání vyzvala poslance, aby její dohodu podpořili. Za opoziční labouristy vystoupil jejich předseda Jeremy Corbyn, který je vyzval k opaku.

Původně se mělo hlasovat o čtyřech pozměňovacích návrzích, předkladatelé je však následně stáhli s výjimkou jediného, který předložil konzervativec John Baron. Návrh dává Spojenému království právo ukončit irskou pojistku bez souhlasu EU. Návrh neprošel.

Postup v případě odmítnutí dohody nejasný

Nyní ale není jasné, co bude následovat po předpokládaném odmítnutí dohody ze strany zákonodárců. List The Guardian nastínil několik možností včetně toho, že premiérka požádá o odložení termínu brexitu a bude se snažit získat od EU další ústupky.

Právě to podle bulvárního listu The Sun premiérka Mayová před svými ministry odmítla s tím, že bude nadále prosazovat svou brexitovou dohodu, ať už bude její porážka jakkoli velká. „Je to jediná možnost,“ řekla Mayová podle politického redaktora The Sun Toma Newtona.

Objevit by se mohl také plán B v podobě budoucího vztahu s EU po vzoru Norska, konat by se ale mohly i předčasné volby či druhé referendum o setrvání Británie v EU. Mluvčí premiérky pouze uvedl, že předsedkyně vlády hodlá na výsledek hlasování zareagovat „rychle“.

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker na dotaz BBC, co by chtěl britským poslancům před klíčovým hlasováním vzkázat, odpověděl: „Přál bych si, aby se chovali zodpovědně.“ Na středu pak zrušil veškerý program, aby se případně mohl sejít s Mayovou.

  • Atmosféra před britským parlamentem: