Brexit změní migrační politiku Londýna. Roste počet lidí, kteří na ostrovy připlouvají nelegálně

Události ČT: Brexit změní migrační politiku Londýna (zdroj: ČT24)

Už za dva dny britští poslanci rozhodnou, jestli schválí dohodu o podmínkách vystoupení z Evropské unie. Opozice vládu podpořit nechce. Podle jejího lídra by přitom odchod bez smlouvy byl katastrofou. Součástí dohody je i změna migrační politiky. V poslední době roste počet lidí, kteří na britské ostrovy ilegálně připluli z Francie. Londýn povolal námořní posilu a Paříž přislíbila součinnost.

Lamanšský průliv je nejrušnější lodní trasou na světě. Denně mezi Anglií a Francií proplouvá na šest set lodí. Britská pohraniční stráž je v pohotovosti, neboť jen za poslední dva měsíce se podařilo víc než dvěma stovkám migrantů kanál na gumových člunech překonat.

Lamanšský průliv
Zdroj: ČT24

Migrantům pomohli převaděči u klíčového přístavu Dover nedaleko eurotunelu. „Potřebujeme ve spolupráci s Francouzi najít gangy a potom ze všeho nejdřív zastavit ty přechody,“ podotýká konzervativní britský poslanec Damian Collins.

Dostat se do Anglie přes Lamanšský průliv z Francie je pro stovky migrantů životním snem. Britské úřady jim ale vzkazují, že se jim v něčem takovém pokusí ze všech sil zabránit. „Nechci, aby si lidé mysleli, že pokud opustí bezpečnou zemi, jako je Francie, tak že se mohou dostat do Británie a pak tu jen tak zůstat,“ uvedl britský ministr vnitra Sajid Javid.

Podle kritiků jsou jeho slova nepřátelská vůči migrantům, kteří riskují život, aby utekli před represí nebo za svými příbuznými na ostrovech. Britský ministr vnitra to ale odmítá. Raději zaplatil účet královskému námořnictvu, aby do kanálu La Manche poslalo hlídkovat vojenskou loď.

„Je třeba ty lidi zastavit na severním pobřeží Francie, aby nekupovali čluny, nepronajímali si lodě, nekupovali záchranné vesty. Jsme rádi, že je mají, ale raději bychom byli, aby nebyli na moři,“ říká k tomu Lucy Moretonová, šéfka odborů britské pobřežní stráže (ISU).

Volný pohyb osob má skončit

Migrace je ve Spojeném království citlivé téma, zvlášť v souvislosti s brexitem. Konzervativní vláda slibuje, že ukončí volný pohyb osob. „Obavy z nekontrolované migrace z Evropské unie byly zásadním faktorem v rozhodnutí odejít z EU. Lidé chtěli mít nad přistěhovalectvím kontrolu,“ míní ministr vnitra Javid. 

I proto britská vláda chystá historickou proměnu přistěhovaleckých zákonů. Voliči brexitu, který má přijít už za 75 dní, budou chtít vidět výsledky ve snížení počtu migrantů nejen v Lamanšském průlivu.