V Nepálu se stále drží kontroverzní tradice. V menstruační chýši kvůli ní zemřela žena a její dvě děti

V odlehlé horské vesnici v západním Nepálu zemřela 35letá žena a její dva synové v malé chýši, kam ji rodina poslala po dobu její menstruace. Jde o kontroverzní hinduistickou tradici, při níž musí ženy v době, kdy mají menstruaci nebo krátce poté, co porodily, opouštět domov a spát v chatrčích, protože jsou považovány za nečisté. Od loňska za praktikování tohoto zvyku hrozí vězení a pokuta.

Mrtvou 35letou ženu a její dva syny našla její rodina a vesničané v malé chatrči vedle jejich rodinného domu ve středu ráno, uvedl předák okresu Badžura na západě země.

Podle něj zemřeli v důsledku nadýchání kouřem, když se v chladném počasí chtěli zahřát nad malým ohýnkem. V chatrči bylo místo sotva pro tři osoby. Představitel místních úřadů dodal, že šaty, které měli zemřelí na sobě, byly ohořelé. Jejich těla byla poslána na pitvu do nejbližší nemocnice.

Na místo neštěstí vzdálené asi 400 kilometrů od hlavního města Káthmándú dorazil vyšetřovací tým a úřady se dosud radí s právníky, jestli na rodinu zemřelých podají trestní oznámení.

Do oblasti budou následně vysláni školicí pracovníci, kteří místní obyvatele poučí o nebezpečích vyplývajících z této tradiční praktiky i jejích postizích.

Nepálský nejvyšší soud vydal zákaz vypovídat menstruující ženy z domu v roce 2005. Loni byl schválen zákon, který tento zvyk trestá až třemi měsíci vězení a pokutou 3 tisíce nepálských rupií (necelých 600 korun).

Ženám hrozí infekce i sexuální útoky

Praxe známá jako chhaupadi stanoví, že ženy, jež mají menstruaci nebo porodily, jsou nečisté a mohou přinést neštěstí.

Proto jsou nucené spát v chatrčích nebo chlévech, nesmějí se dotýkat mužů ani dobytka či jíst některé potraviny a používat toaletu a koupelnu v domě. Mladé ženy v tomto období ani nesmí chodit do školy. Zvyk stále přetrvává v mnoha oblastech této himálajské země.

V izolovaných chýších ženy často čelí silnému mrazu či útokům divokých zvířat a kvůli nehygienickým podmínkám jim hrozí infekce. Kromě toho jsou vystaveny riziku sexuálně motivovaných útoků.