Na jihu Bavorska už třetí den chumelí. V Rakousku zahynulo pod sněhem několik lyžařů

Události: Rakousko a Německo bojují s přívaly sněhu (zdroj: ČT24)

Na jihu Bavorska nadále sněží, i když v noci na pondělí po dvou dnech nepřetržitých sněhových srážek poněkud mírněji. V Bavorsku i rakouském Tyrolsku nadále platí velké nebezpečí lavin, informovaly agentury DPA a APA. Z obou zemí a také ze Švýcarska jsou hlášeny další oběti zimního počasí. Kvůli lavinovému nebezpečí byl uzavřen rakouský skiareál Hochkar, oblíbený i mezi Čechy. V Nizozemsku zase hrozí komplikace v letecké dopravě kvůli silnému větru a společnost KLM zrušila přes 150 letů plánovaných na úterý včetně dvou spojení s Prahou. Naopak na Slovensku se situace zlepšila.

Na začátku pracovního týdne se v Bavorsku postaral sníh o stres navíc. Omezení platí v silniční i železniční dopravě. V celých německých Alpách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále. Některé horské silnice tak jsou uzavřeny právě kvůli lavinovému nebezpečí.

Po částečném uklidnění situace by v noci na středu mělo opět vydatně sněžit. Na nový sníh se mají připravit kromě Alp také v pohořích Černý les, Bavorský les a Krušné hory.

Na další dny přitom meteorologové hlásí další sněžení, zejména v Alpách, zatímco severně od Dunaje by mělo především pršet. Během pondělí má například v berchtesgadenském okrese napadnout až 20 centimetrů sněhu. V některých okresech, jako například Lindau, odpadlo na mnoha školách vyučování. V bavorském okrese Miesbach nedaleko Mnichova byl dokonce vyhlášen mimořádný stav a školy tam zůstanou zavřené celý týden.

Počet mrtvých kvůli sněhu roste

V jihobavorském Wackersbergu zabily 44letého běžkaře padající větve. Pod tíhou sněhu se ulomila celá koruna stromu, uvedla policie. Muž, který byl na túře sám, byl na místě mrtev a našli ho další turisté.

Švýcarské úřady informovaly, že svým zraněním podlehla žena, kterou minulý týden zasypala lavina v centrálním kantonu Uri. Právě Švýcarsku se kalamitní situace dosud vyhýbala, podle aktuálních předpovědí by ale i ve zdejších horách měl napadnout do konce týdne až metr sněhu.

V rakouské lyžařské oblasti Zauchensee v neděli zahynul 35letý slovinský lyžař mimo upravené sjezdovky. Podle agentury APA ho zasypal sníh v nadmořské výšce kolem 1750 metrů. Dva mrtvé našli záchranáři také pod lavinou, která se utrhla v horách u Abtenau jižně od Salcburku. Osmadvacetiletý myslivec a jeho o pět let mladší partnerka byli v horách na sněžnicích, aby doplnili potravu pro zvěř do krmelců. Pohřešováni byli od soboty.

Zasněžená Ankara, hrozba lavin v Bavorsku a Rakousku (zdroj: ČT24)

Dva německé lyžaře už v neděli zabily laviny na západě Rakouska. V nejzápadnější spolkové zemi Vorarlbersko i v dalších částech rakouských Alp platí po vydatném sněžení velké lavinové nebezpečí.

Také v Tyrolsku a spolkové zemi Salcbursko platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Tyrolsko se dokonce připravuje na vyhlášení nejvyššího stupně. Nebezpečí představuje zejména nový sníh, kterého by mohlo napadnout v následujících dnech až 120 centimetrů. Provozování zimních sportů mimo zabezpečené zóny je podle expertů nebezpečné. O něco příznivější je situace pod hranicí lesa.

Na 40 záchranářů se psy pátralo po dvou nezvěstných turistech, kteří se vydali na túru na sněžnicích poblíž dolnorakouského Hohenbergu. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám se v pátrání v úterý pokračovat nebude.

Zcela uzavřeno je až do odvolání lyžařské středisko Hochkar kvůli lavinovému nebezpečí i řízenému odstřelu lavin. Hosté, místní pracovníci i obyvatelé musí středisko opustit. Na východě Štýrska byla kvůli lavinovému nebezpečí uzavřena silnice do lyžařského střediska Planneralm, které je oblíbenou oblastí pro pořádání lyžařských kurzů.

Sníh v Bavorsku
Zdroj: ČTK/AP/Karl-Josef Hildenbrand

Nizozemsko se chystá na silný vítr, který by měl zvláště leteckou dopravu v zemi ovlivňovat v úterý a ve středu. Promítne se mimo jiné do provozu třetího největšího evropského letiště Schiphol v Amsterdamu, kde aerolinky KLM zatím zrušily 159 úterních příletů a odletů. Je mezi nimi linka do Prahy, která měla odlétat ve 12:20 i let z české metropole, jehož přílet do Amsterdamu byl plánován na 16:00.

V pondělí už byla situace mírně klidnější na Slovensku. Tamní horská služba oznámila, že riziko sesuvu lavin ve vysokohorském terénu částečně kleslo ze čtvrtého lavinového stupně, který byl vyhlášen v uplynulých dnech, na třetí. Pouze v Nízkých Tatrách je možnost lavin nižší. Sjízdnější jsou také slovenské silnice.