Macron jde do boje proti násilí na ženách, ve Francii roste počet přepadení ve vlacích

Macron jde do boje proti násilí na ženách, ve Francii roste počet přepadení ve vlacích (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce bojovat proti násilí na ženách. Jeho akční plán počítá mimo jiné s osvětou na školách a s přísnějšími tresty pro pachatele. Oběti by nově mohly podat trestní oznámení on-line. Podle statistik agentury AFP zažila sexuální obtěžování nebo napadení v práci každá třetí Francouzka.

Francouzským symbolem boje proti násilí na ženách se stala Marie Laguerreová, která dostala loni facku před francouzským podnikem poté, co se ohradila proti nevhodné narážce. Dvaadvacetiletá Pařížanka to nenechala být a na agresora podala trestní oznámení.

„Dvacet minut po příchodu domů jsem se vrátila do baru a snažila se najít svědky. Naštěstí mě řada lidí poznala,“ vzpomíná Laguerreová, které pomohly i záběry z kamery ze samotného baru. Video z incidentu obletělo celý svět.

Násilník byl nakonec odsouzen k půlročnímu vězení a Laguerreové se zcela změnil život – kvůli ztrátě soukromí a výhrůžkám se musela odstěhovat z bytu. Zároveň ale cítí, že má možnost řadu věcí ovlivnit. „Ženské organizace i média mě žádají, abych mluvila o násilí vůči ženám. Dostávám také vzkazy od lidí, kteří mě chtějí podpořit,“ uvedla Laguerreová.

Na základě její kauzy vyzvaly různé, převážně ženské spolky k protestním demonstracím. „Případ Marie Laguerreové je ukázkovým příkladem toho, jak se k násilí na ženách staví francouzská justice,“ míní feministka z organizace Stop violence Caroline d'Haasová.

Statisíce obětí ročně

Podle informací francouzských vládních agentur se každoročně stává obětí sexuálního násilí 600 tisíc žen. S nějakou formou násilí se setkává průměrně každá třetí žena. K násilí dochází v různých prostředích, v poslední době ale stoupá počet přepadení v předměstských vlacích.

Podle odborníků je nezbytné změnit myšlení lidí a odstranit některé stereotypy. „Pro nás je důležité ukázat na opravdového viníka. Není jím žena proto, že měla minisukni, ale násilník, kterého potkala. Je to jeho vina,“ říká lékařka pomáhající obětem násilí Ghada Hatemová. Přibývá žen, které stejně jako ona využívají svého postavení a upozorňují na to, že je nutné současný stav změnit.