Útočník z Německa si cizince na Silvestra jako svůj cíl vybíral záměrně. Zraněných je osm

Němec, který během silvestrovské noci ve městech Bottrop a Essen najížděl autem do cizinců, zranil celkem osm lidí, z toho jednoho těžce. Uvádí to nová bilance německé policie. Dosavadní zprávy hovořily o pěti zraněných. Padesátiletého muže, jehož motivem byla zřejmě nenávist k cizincům, v úterý večer poslal soud do vyšetřovací vazby. Útok ve stejný den řešila také policie v britském Manchesteru. Útočník byl pravděpodobně psychicky nemocný.

Muž, který pochází z Essenu, začal útočit okolo půlnoci. Nejdříve poblíž centra Bottropu chtěl narazit do jistého chodce, ten se ale dokázal zachránit. Pak najel do skupiny lidí na Berlínském náměstí v Bottropu, kde se právě odpalovaly petardy a světlice. Muž autem zasáhl syrskou rodinu i další cizince.

Těžká zranění utrpěla 46letá žena, která je už ale díky operaci mimo ohrožení života. Zraněn byl i její 48letý manžel a dvě dcery ve věku 16 a 27 let. Ošetřen musel být také čtyřletý Afghánec a jeho 29letá matka a desetiletá dívka ze Sýrie.

O další útok se Němec, který dosud nebyl trestán, pokusil v Essenu, kde chtěl vjet do skupiny čekajících lidí. Těm se ale podařilo včas uhnout. Při dalším nájezdu pak na noze zranil 34letého obyvatele Essenu s tureckými kořeny. Poté ho zadržela policie.

„Ten muž měl jasný úmysl zabíjet cizince,“ řekl už v úterý ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Tímto směrem se vyšetřování policie, která veřejnost žádá o zaslání videí z míst činů, ubírá i nadále.

Podle serveru Spiegel Online podezřelý policii řekl, že příliš mnoho cizinců je pro Německo problémem, který chtěl vyřešit. Web také uvedl, že muž zřejmě trpí schizofrenií. Policie zatím nemá informace o tom, že by měl kontakty na pravicové extremisty.

Policie pochybuje o psychickém zdraví útočníka z Manchesteru

Na Silvestra došlo k útoku i v britském Manchesteru. Britská policie se domnívá, že muž, který tam pobodal tři lidi, trpí psychickou chorobou a patrně jednal sám. Na pětadvacetiletého mladíka byla uvalena vazba na základě zákona o psychickém zdraví. Policie nicméně dál případ vyšetřuje jako terorismus. 

Zadrženého útočníka vyšetřil lékař, který vyjádřil pochybnosti o mužově psychickém zdraví, uvedla manchesterská policie. „Vyšetřování protiteroristické policie nicméně pokračuje,“ zdůraznila. Dodala, že muž se nyní nachází v jednom zabezpečeném zdravotnickém zařízení. Později oznámila, že detektivové jsou si téměř jistí, že muž neměl komplice. Přesto ještě prověřují, zda jej k činu někdo nenavedl nebo mu nepomáhal.

Pětadvacetiletý muž, jehož totožnost policie nezveřejnila, v pondělí večer pobodal na nádraží Victoria v centru severoanglického města kuchyňským nožem tři osoby – muže, ženu a policistu. Muž a žena – oba ve věku mezi 50 a 60 lety – jsou stále v nemocnici. Policista, který utrpěl bodné zranění na rameni, byl po ošetření z nemocnice propuštěn. Podle svědků z místa činu útočník křičel „Alláh“ a „Ať žije chalífát“.

Nádraží, kde k útoku došlo, leží v těsném sousedství multifunkční arény, kde se v roce 2017 odpálil Brit libyjského původu a zabil 22 lidí na koncertu americké zpěvačky Ariany Grande. Stupeň ohrožení Británie terorismem zůstává na druhém nejvyšším stupni, který označuje situaci za „vážnou“. Atentát je tak podle zpravodajců „vysoce pravděpodobný“.