Výbuch v obytném domě v Magnitogorsku už má 31 obětí, deset lidí se stále pohřešuje

Události: Záchranáři v Magnitogorsku po dvou mrazivých dnech ztrácí naději (zdroj: ČT24)

Záchranáři vyprostili z trosek domu poničeného výbuchem v Magnitogorsku už 31 mrtvých, mezi nimi i těla čtyř dětí. Dalších deset lidí se pohřešuje a záchranáři stále pokračují v práci. Příčina neštěstí se stále vyšetřuje, úřady předpokládají, že domem otřásla exploze po úniku plynu.

V úterý se záchranářům podařilo objevit živé jedenáctiměsíční dítě, které v kritickém stavu letecky přepravili do Moskvy. Celkem záchranáři ze sutin vytáhli šest živých lidí. Panují ale pochybnosti, zda po více než 48 hodinách může být ještě v troskách někdo živý – v Magnitogorsku v těchto dnech panuje mrazivé počasí, v noci teploty dosahují kolem minus dvaceti stupňů Celsia.

Úřadům se zatím podařilo identifikovat 21 mrtvých. Podle ministerstva pro mimořádné situace hledání zbylých obětí komplikuje fakt, že záchranáři nevědí, na jakém místě by se mohli nacházet. Z bezpečnostních důvodů pátrají jen v části sutin. Na jiných místech totiž hrozí, že by se mohla zřítit další patra budovy. Podle ruské verze zpravodajského serveru BBC navíc záchranáři trosky odstraňují ručně.

Pátrání po obětech bude podle místních úřadů pokračovat celou noc. Záchranné akce se současně účastní zhruba 100 záchranářů, po dvou hodinách je vždy vystřídá další směna. Na odpočinek pak mají čtyři hodiny.

V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, vyhlásily úřady na středu smutek. Na úředních budovách jsou vlajky spuštěny na půl žerdi, úřady také doporučily místním televizím vyřadit z vysílání zábavné pořady.

Panelový dům, jehož trosky byly strženy, stál v Magnitogorsku od roku 1973. U místa neštěstí lidé vytvořili ze svíček, květin a hraček improvizovaný pomník.

Spekulace o terorismu

Výbuch plynu je podle ruských policistů hlavní vyšetřovací verzí neštěstí, i když v místních médiích se objevují spekulace o možné akci teroristů. Exploze se stala v bytě ve třetím podlaží, který si den před neštěstím údajně pronajal neznámý muž. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že v troskách zřícené části domu nebyly nalezeny žádné stopy výbušné látky.

V úterý ve stejné ulici explodoval mikrobus, v němž zahynuly tři osoby, napsal ruský server Znak, podle něhož ve voze cestovali teroristé. Policie podobné spekulace popřela, mikrobus údajně explodoval kvůli technické poruše.

V Magnitogorsku, který má více než 415 tisíc obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. Lidem postiženým neštěstím slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování.

V desetipatrovém domě žilo přibližně 120 lidí. Exploze plynu nejsou v Rusku podle médií vzácné kvůli častému porušování bezpečnostních předpisů v bytech a špatnému stavu plynových rozvodů. Úřady už zahájily trestní řízení pro zavinění smrti z nedbalosti.