Ve Štrasburku zasahovala speciální jednotka, útočníka dál hledají stovky policistů

Události ČT: Po útoku prohledává Štrasburk speciální jednotka (zdroj: ČT24)

Ve štrasburské čtvrti Neudorf, kde v úterý zmizel střelec po útoku na vánočních trzích, proběhla ve čtvrtek rozsáhlá policejní operace se speciální jednotkou, nikdo ale nebyl zadržen. Po Chérifu Chekattovi dál pátrají stovky policistů. Počet obětí mezitím stoupl na čtyři, jedna osoba je totiž ve stadiu mozkové smrti, uvedla prokuratura. Dalších jedenáct lidí utrpělo zranění. Úřady chtějí dopadnout pachatele bez ohledu na to, zda bude živý či mrtvý, řekl v televizi Cnews mluvčí francouzské vlády.

Po útoku střelec v Neudorfu vystoupil z taxi. Řidiči předtím nařídil, aby ho dostal z centra města. Muž byl zraněn při přestřelce s vojáky. Agentura AFP uvedla, že některé ulice Neudorfu zablokovala policejní vozidla, na místě byli údajně i příslušníci elitní zásahové jednotky RAID. 

Ministr vnitra Christophe Castaner nicméně popsal operaci jako standardní prověřování „pochybností“. Prohlídky domů kolem 17:00 skončily, aniž policie kohokoli odvedla.

Zpravodaj ČT Šmíd: Zdá se, že začalo obléhání štrasburské ulice, kde zmizel útočník (zdroj: ČT24)

Pátý zadržený

Francouzská média zároveň informovala o zadržení páté osoby blízké hlavnímu podezřelému. Agentura AFP s odvoláním na zdroj na pařížské prokuratuře napsala, že jde o muže, který není Chekattovým rodinným příslušníkem. Policie také údajně prohledala pařížské bydliště sestry údajného střelce, která zároveň absolvovala výslech, aniž by byla zatčena.

Ve čtvrtek se do pátrání zapojilo ve Štrasburku a okolí více než sedm set policistů, informuje agentura Reuters. Připomíná, že policii trvalo čtyři měsíce, než našla Salaha Abdeslama, označovaného za jednoho z teroristů, kteří 13. listopadu 2015 při atentátech v Paříži zavraždili 130 lidí.

Podle svědků 29letý muž při útoku vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Pařížský prokurátor Rémy Heitz uvedl, že si vánoční trh jako terč útoku mohl vybrat jako náboženský symbol.

Policisté dosud pátrali především ve čtvrti Hohberg, kde Chekatt bydlel a kde ho lidé znají. „Hodně se pral, kradl a neměl daleko k násilným činům, ale nebyl až tak nebezpečný. Alespoň jsem předtím o ničem neslyšela,“ uvedla žena ze stejného bytového komplexu. „Bydlím tu už pětadvacet let, nikdy jsem neměl pocit, že bych žil na ztraceném území. Co se stalo, šokovalo všechny, kteří tu bydlí,“ prohlásil obyvatel čtvrti Koenigshoffen.

Předměstí Štrasburku jsou známá tím, že se v nich radikalizují různé skupiny, zejména pak v místech se silnou přistěhovaleckou komunitou. Podle starosty města pochází celá desetina z pětadvaceti tisíc sledovaných osob právě z této části Francie.

Policie po úterním útoku ve Štrasburku zřídila kontrolní stanoviště i na hranici s Německem a vyslýchá lidi spojené s Chekattem. Německý portál rbb24 totiž s odvoláním na bezpečnostní zdroje napsal, že než útočník začal střílet po lidech na vánočním trhu, volal mu kdosi z Německa. Chekatt však telefon nezvedl.

Jde prý o indicii, že měl vazby na sousední zemi. Tam byl předloni odsouzený k vězení za vloupání. Podle sousedů ze sídliště, kde Chekatt žil, šlo o typického mladého muže, který spíše než tradiční muslimský oděv nosí tepláky a tenisky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vánoční trh ve Štrasburku zůstává zavřený, školy už fungují normálně

Radnice ve středu oznámila, že vánoční trh zůstane zavřený i ve čtvrtek. Majitel jednoho z nyní zavřených dřevěných stánků pro stanici BBC popsal, že když uslyšel střelbu, běžel se schovat do místního baru, kde událost přečkal. „Všichni jsme doteď otřesení,“ řekl BBC.

Školy a kulturní instituce se ve čtvrtek znovu otevřely. Kvůli vytíženosti bezpečnostních sil ale byly odloženy tři fotbalové zápasy plánované na víkend. Prezident Emmanuel Macron rozhodl navýšit počet vojáků mobilizovaných k ochraně občanů v rámci bezpečnostní operace Sentinelle z 500 na 1300. Operace začala v roce 2015 kvůli teroristickým útokům.

Němci v akci

V pohotovosti jsou kromě těch francouzských také bezpečnostní složky v Německu. Pátrají hlavně ve městě Khel, které od Štrasburku dělí jen Rýn. Kontrolují auta, tramvaje, vlaky, ale i lidi, kteří po mostě přes Rýn přicházejí z Francie. 

Německé spolkové zastupitelství ve středu proti Chekattovi zahájilo řízení kvůli vraždě, pokusu o vraždu a těžkému ublížení na zdraví. Mluvčí státního zastupitelství agentuře DPA řekla, že se tak stalo kvůli mimořádnému významu tohoto případu i kvůli tomu, že při úterním atentátu šest Němců utrpělo psychické trauma.

Na německých trzích se bezpečnostní opatření nezpřísnila. Český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že pro takové kroky nevidí důvod ani v případě ČR. Bezpečnostní opatření zvýšila Itálie.

Zatím není jasné, zda atentát ovlivní protesty hnutí takzvaných žlutých vest, které hodlají podle plánu další akci uspořádat ve Francii v sobotu. Někteří z jeho příznivců šíří na sociálních sítích teorii o spiknutí, podle níž je útok součástí vládního komplotu vedeného s cílem sociální protesty utlumit. Levicový politik Jean-Luc Mélenchon se proti šíření takových fám důrazně ohradil.