Británie si odchod z EU může rozmyslet, potvrdil unijní soud

Londýn si ještě může brexit rozmyslet, potvrdil evropský soud (zdroj: ČT24)

Soud Evropské unie potvrdil, že Velká Británie může jednostranně stáhnout rozhodnutí odejít z EU. Zůstala by pak členem osmadvacítky za stejných podmínek jako dosud. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v reakci vyzvala k uspořádání nového referenda. V britském parlamentu pokračují debaty před plánovaným hlasováním o rozvodové smlouvě - to ovšem britská premiérka Theresa Mayová odsunula z úterý na pozdější, blíže neurčený termín.

Soudní dvůr EU rozhodl, že Británie může sama zvrátit aktivaci článku 50 unijní Lisabonské smlouvy, kterým formálně odstartovala proces odchodu z EU. Generální advokát unijního soudu Campos Sánchez-Bordona už minulý týden vyjádřil názor, že tato možnost je pro Londýn k dispozici.

Evropský soud nyní zdůraznil, že pokud by Londýn chtěl zvrátit brexit, musel by své jednoznačné a bezpodmínečné rozhodnutí oznámit písemně Evropské radě. Rozhodnutí by ovšem muselo být výsledkem demokratického procesu v souladu s britskými ústavními požadavky.

Soudní dvůr (EU) rozhodl, že Británie oznámila původně jen svůj záměr odejít, nikoli rozhodnutí. Znamená to tedy, že od tohoto záměru může právně kdykoli odstoupit.
Lukáš Dolanský
zpravodaj ČT

Podle soudu může Británie své rozhodnutí stáhnout do chvíle, než začne platit rozvodová dohoda. Pokud by přijata nebyla, pak do uplynutí dvou let od britského oznámení o odchodu, tedy do 29. března 2019.

Spolupracovník ČT Milan Kocourek upozornil, že britská vláda si dosud odchod rozmýšlet nechtěla, šlo pouze o upřesňující dotaz. „Když byla tato možnost nyní potvrzena, tak to zřejmě pomůže lidem, kteří jsou proti brexitu, protože ti vždy argumentovali, že Británie by měla být schopná ustoupit, když dohoda (s EU) nebude příznivá pro většinu parlamentu,“ podotkl Kocourek.

V úterý měl nastat „den D“, Mayová ale hlasování odložila. Hrozilo, že poslanci dohodu odmítnou

Dolní komora britského parlamentu má v pondělí na programu předposlední den debaty o brexitové dohodě. Konzervativní vláda premiérky Mayové tak měla zároveň jednu z posledních šancí na to, aby pro dokument dojednaný s Bruselem získala podporu poslanců, kteří se k němu dosud staví převážně odmítavě.

Na klíčové hlasování ale v úterý nedojde. Premiérka se ho rozhodla odložit s tím, že bude s poslanci dál debatovat hlavně o podobě irské pojistky. Ta by po odchodu Británie z EU měla zaručit, že mezi samostatnou Irskou republikou Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, nevznikne pevná hranice. O podobě dohody hodlá Mayová znovu jednat i s představiteli EU. 

O tomto vývoji britská média v posledních dnech mohutně spekulovala. Odklad prý Mayové doporučila řada ministrů ve snaze předejít ponižující porážce. List The Times dokonce v neděli napsal, že někteří blízcí spolupracovníci od premiérky očekávají oznámení poslední diplomatické snahy a „úprk do Bruselu“.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v komentáři k předpokládanému odkladu hlasování, k němuž posléze skutečně došlo, obvinila britskou vládu ze zbabělosti. „Tohle je přelomový okamžik a projev patetické vystrašenosti konzervativní vlády, která sjela z cesty a nyní se řítí do naprostého zmatku,“ uvedla Sturgeonová v prohlášení. Vyzvala, aby dohodu bezodkladně posoudil parlament, který ji odmítne. „A my nahradíme chaos toryů řešením, které ochrání pracovní místa, životní úroveň a místo Skotska v Evropě,“ dodala.

Předseda Evropské rady Donald Tusk v neděli na Twitteru informoval, že s Mayovou telefonoval. Nic bližšího ale neprozradil a konstatoval pouze, že přichází „důležitý týden pro osud brexitu“.

Možné je nové referendum i předčasné volby

Pokud rozvodová dohoda, až ji britská vláda předloží k hlasování, dolní sněmovnou neprojde, může nastat hned několik scénářů. Odborníci se shodují, že bude záležet na tom, jak výrazná by vládní porážka byla. Pokud by šlo o rozdíl dvaceti až třiceti hlasů, je možné, že by Mayová nemusela současný plán opustit a poslanci by ho mohli schválit na druhý pokus po drobných ústupcích Bruselu.

 „Exministr zahraničí Boris Johnson se snaží sjednotit poslance, kteří si přejí, aby se pokračovalo v jednání s Bruselem. Podle něj by Británie měla vážně pohrozit Bruselu, že odejde bez dohody a odmítne zaplatit 39 miliard liber, pokud Brusel nepřistoupí na dohodu, která by jasně vyloučila fyzickou hranici mezi Severním Irskem a Irskem,“ uvedl Kocourek.

Zatím se objevily spíš spekulace, že by EU mohla přistoupit na drobné změny ve smlouvě.„Myslím si, že pokud dohoda nebude schválena – což se podle mě velmi jistě stane – tak bude důležité změnit směr. Bude sice zamítnuta, ale šlo by ji ještě napravit, pokud by se na ni byla Evropská unie ochotná znovu podívat,“ uvedl bývalý britský ministr pro brexit Dominic Raab.

Komise upravit smlouvu odmítá

Možnost další debaty o podmínkách britského odchodu, což britským poslancům přislíbila premiérka Mayová, ovšem v pondělí odmítl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Dohodu máme na stole. Nebudeme znovu vyjednávat,“ zdůraznila jeho mluvčí s tím, že Unie je připravená na všechny scénáře.

Ostatní scénáře počítají s odchodem Británie z Evropské unie bez dohody, nebo naopak setrváním země v osmadvacítce. „Brusel je připraven na to, že kdyby Británie přišla s tím, že brexit nechce vykonat, tak by se chtěli dohodnout. Je to jen na rozhodnutí Velké Británie,“ říká zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Možností je i druhé referendum. Mayová ho sice odmítá, zářijový sjezd opozičních labouristů ale přijal usnesení, kterým ho nechává ve hře.

Dojít může i na předčasné volby, které budou labouristé žádat v případě odmítnutí dohody parlamentem. „V takovém případě se buď vláda musí vrátit a vyjednat něco lepšího, nebo zkrátka musí říct – dobře, nemůžeme dál vládnout – a rezignovat,“ prohlásil šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Konec Mayové se blíží, předpovídají britské deníky

Téma brexitu se v pondělí dostalo na titulní stránky všech britských deníků. S ohledem na původně plánované úterní hlasování, k němuž ale nedojde, se řada listů shodovala, že Mayová má před sebou možná poslední týden ve funkci. „Labouristé větří krev a rebelové od toryů kují pikle, jak se jí zbavit,“ napsal bulvární list Daily Mirror v článku, který doprovodil titulkem Konec vlády Mayové.

„S blížícím se hlasováním se Mayová modlí za vykoupení,“ uvedl v titulku The Daily Telegraph. Ten v článku podobně jako konkurenční média použil nedělní fotografii Mayové, která v dešti přes hřbitov odchází z kostela v Maidenheadu.

„Jakákoli varianta brexitu může skončit špatně,“ napsal v komentáři deník The Times, podle kterého ale jedině plán Mayové nabízí jasný přehled a potenciál hladce projít odlukou. Pokud  parlament dohodu odmítne, zbudou podle listu jen ty nejhorší scénáře, které se Britům začnou sypat na hlavu.

Zastánci tvrdého brexitu, tedy odchodu Británie ze všech unijních struktur, sice říkají, že všechna rizika takového postupu se za cenu nezávislosti na unijním právu vyplatí podstoupit, ale podle The Times jako bezprostřední dopad hrozí ekonomická katastrofa.