Ficovi se nelíbí „plivání“ na politiky. Chce změnit tiskový zákon a zakázat anonymní diskuse

Události ČT: Fico chce změnit tiskový zákon (zdroj: ČT24)

Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Smer-SD a expremiér Robert Fico se chce vrátit k tomu, aby politici měli právo na otištění své reakce na články médií. Vyslovil se také pro zavedení zákazu anonymních diskusí na internetových stránkách médií. Fico to řekl v projevu na sobotním sněmu své strany, kde znovu kritizoval práci novinářů.

Takzvané právo na odpověď politiků a veřejnosti na články novin, časopisů a tiskových agentur o zmiňovaných osobách původně zavedla v roce 2008 první Ficova vláda v rámci nového tiskového zákona, který vyvolal kritiku vydavatelů, opozice a mezinárodních organizací kvůli možnému ohrožení svobody tisku.

V roce 2011 vláda stran pravého středu premiérky Ivety Radičové právo politiků na zveřejnění reakce na články zrušila. V platnosti zůstala možnost domáhat se opravy faktických chyb v článcích médií.

„Nechápu, proč by politik, který je ,popliván' na deseti stranách, neměl právo odpovědět,“ řekl Fico na tradičním sněmu své strany, která se v posledních letech potýká s poklesem popularity.

Lidé se musí pod svůj názor podepsat, míní Fico

Fico, který v březnu rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky a kterého v čele vlády vystřídal místopředseda jeho strany Peter Pellegrini, chce také prosadit zákaz anonymních diskusí na webech médií.

„Pokud je nějaká internetová stránka nějakého média a vede se tam diskuse pod články, nemůže být anonymní. Vydavatel za to bude muset nést odpovědnost,“ poznamenal Fico, který je také poslancem slovenské sněmovny. „Ať (lidé) píšou, že Fica a Pellegriniho je třeba oběsit, ale ať se pod to podepíší,“ dodal.

Bývalý slovenský premiér, jenž má dlouhodobě napjaté vztahy s některými médii, práci novinářů znovu kritizoval. „Máme tu dlouholetý problém. Smer-SD čelí nejhoršímu mediálnímu lynči v dějinách strany. To je normálně teror. Do  politického ringu se rozhodla vstoupit média. Hledání pravdy se z práce liberálních novinářů ztratilo,“ míní.

Smer-SD sice zůstává nejpopulárnější politickou stranou na Slovensku s víc než pětinovou podporou, ústup z dřívějších pozic ale zaznamenal již v parlamentních volbách v roce 2016 a následně v loňských krajských volbách i v letošních komunálních volbách. 

Po jarních událostech, kdy smrt mladého novináře otřásla celou zemí, Smer v průzkumech ztratil pět procent, od léta znovu roste. Fico stranu dál řídí, podle něj chce Smer-SD vyhrát nadcházející parlamentní volby plánované na rok 2020.

Strana plánuje pokračovat v prosazovaní dalších opatření v rámci takzvaných sociálních balíčků, například zvažuje prodloužení pobírání mateřské nebo zvýšení rodičovského příspěvku.