Při raziích proti italské mafii zadrželi v Evropě a Jižní Americe devadesát lidí

Devadesát lidí zadrželi policisté v Evropě a Jižní Americe při rozsáhlé akci proti členům italské mafie 'Ndranghety. Policie zasahovala v Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii a Kolumbii, informoval italský list La Repubblica. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

Mezinárodní akci koordinuje unijní agentura pro soudní spolupráci Eurojust, která chce podle agentury DPA o probíhajícím vyšetřování informovat na tiskové konferenci v Haagu. Tiskové konference připravují také jednotlivé národní policejní týmy.

V Německu zasáhla policie ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko a Bavorsko. Podle portálu deníku Bild bylo prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie, a to v Porýní a v Porúří. Agentura DPA uvedla, že zadržen byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z „obchodu s kokainem ve velkém rozsahu“.

Italská policie podle listu La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkud 'Ndrangheta pochází.

Nizozemská média přesná místa zásahů neuvádí, podle belgického listu De Standaard razii policie provedla mimo jiné na několika místech severobelgické provincie Limbursko.

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta patří k nejmocnějším italským zločineckým organizacím. Na špičku mafiánského žebříčku se začala dostávat na konci 90. let. Často bývá spojována se sicilskou mafií, Cosa Nostrou, se kterou sice kvůli geografické a kulturní blízkosti částečně spolupracuje, jinak ale jedná zcela samostatně.  

Dominantní postavení má 'Ndrangheta zejména v pašování drog do Evropy, podle italského soudce Nicoly Gratteriho, který s mafií bojuje už dlouhá léta, však operuje na všech kontinentech a svoji působnost stále rozšiřuje.

Kalábrijská chobotnice má chapadla po celém světě

Už v roce 2006 úřady rozkryly obchod s kokainem mezi Itálií, Španělskem a Argentinou. Kokain, jehož trh 'Ndrangheta ovládá ze zhruba 80 procent, pašovala ve velkém z Kolumbie, obchodovala s ním v Mexiku, Spojených státech a dovážela i do Austrálie.

Pro převoz drog z Latinské Ameriky do Evropy používá mafie podle listu La Repubblica výletní lodě. Z policejních odposlechů vyplynulo, že takovým plavidlem měla být i Costa Concordia, která v roce 2012 havarovala u ostrova Giglio.

Podle zprávy Europolu z roku 2013 je kalábrijská mafie „jednou z nejbohatších a nejmocnějších organizovaných zločineckých skupin na celosvětové úrovni.“ Roční obrat má zhruba ve výši 3 procent italského HDP.

V souvislosti s únorovou vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku. Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o jejích údajných vazbách na vládní úředníky.