Bude Macron hasič, nebo pyroman, ptá se francouzský tisk po vlně násilí

Francie se vzpamatovává z víkendové vlny násilí, která doprovázela protesty takzvaných žlutých vest v Paříži. Podle listu Le Parisien je na prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby našel slova a prostředky, jak krizi řešit. Macron si musí vybrat, zda bude hasičem, nebo pyromanem, píše Libération. List L'Humanité považuje za jedinou možnou odpověď nastolení sociální spravedlnosti.

Většina listů se shoduje, že zejména Paříž byla svědkem šokujících výjevů násilí. Na titulní stránce Libération je část Macronovy tváře téměř zalité žlutou barvou s jediným slovem: Zaplaven. Podle tohoto listu si musí prezident vybrat, zda bude hasičem, nebo pyromanem.

Protest takzvaných žlutých vest
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

List L'Opinion vybavil svou titulní stránku karikaturou, na níž Macron v hasičské kombinéze míří proudem vody do plamenů s otázkou: „Jak se to hasí?“ Za ním stojí dva muži ve žlutých vestách a jeden odpovídá, že nemá nejmenší tušení.

Protesty přitom těžce zasáhly francouzskou ekonomiku, oznámil v pondělí ministr financí  Bruno Le Maire. Podle něj zaznamenali výrazný útlum v důsledku protestů například maloobchodníci, hotely či restaurace.

Ústupky jako nutnost

„Francie je v šoku a čeká na odpověď. Prezident musí najít řešení konfliktu, který se vleče,“ soudí Le Figaro. „Jak mohlo banální rozhodnutí o zvýšení daně z pohonných hmot přivést Francii ke scénám rabování, chaosu a ničení, Paříž do plamenů, Vítězný oblouk k znesvěcení,“ dodává.

Článek pokračuje úvahou, jak situaci řešit: nejprve zabránit dalším scénám připomínajícím občanskou válku a zajistit bezpečnost občanů. Především ale reagovat na zlost žlutých vest, neboť jejich odhodlání zatím odolalo všemu – podporuje je sedm z deseti Francouzů. Je třeba vyjednávat a pro obnovení dialogu bude nutné v něčem ustoupit, domnívá se Le Figaro.

Všem je jasné a bije to do očí, že Macron musí co nejrychleji zrušit, odložit – na slovu nezáleží – plánované zvýšení daně, které přililo olej do ohně, píše Le Figaro.

Tak jako ministr vnitra Christophe Castaner mnozí řeknou, že moratorium na zvýšení daní ke zklidnění stačit nebude a že žluté vesty začnou požadovat víc. To asi není mylné, ale zároveň se tím říká, že nespokojenost, na níž revolta stojí, je hluboká a žádné politické oznámení ji nevyléčí. Národní smíření bude dlouhodobá práce, podotýká list.

Levicový deník L'Humanité považuje za jedinou možnou odpověď nastolení sociální spravedlnosti. Vláda musí „na sociální nespravedlnost odpovědět konkrétně, zejména zvýšením mezd“. Ekonomický list Les Echos píše, že cílem číslo jedna žlutých vest je Macron, který se ale staví do druhé řady. „Hlava státu se snaží nechat opadnout tlak, který směřuje na něj. Stále doufá, že zachrání svou ekonomickou politiku i svůj mandát,“ soudí.

Otázka, jak udržet klid, je podle deníku Le Monde hlavolam. I když je pařížská policie zvyklá čelit po každé manifestaci otázkám, zda byl zásah adekvátní, rozsah sobotních škod a potíže, s nimiž se zasahující policisté setkali, staví tentokrát policejního prefekta Michela Delpueche podle Le Monde do těžší situace než obvykle.