Poprvé od pádu Frankova režimu. V andaluském parlamentu zasedne krajní pravice

V regionálních volbách v jihošpanělské Andalusii zvítězili vládní socialisté, nezískali ale většinu – o kontrolu nad regionem by tak mohli přijít. Do místního parlamentu se poprvé od 70. let dostala krajně pravicová strana Vox, proti níž v pondělí večer demonstrovaly tisíce lidí. Španělé volili poprvé od chvíle, kdy v létě převzal moc nový levicový kabinet pod vedením premiéra Pedra Sáncheze.

Volby v Andalusii jsou vnímány jako první test Sánchezovy vlády. V předvolební kampani strany nejvíce sázely na témata, která hýbou celým Španělskem - ať už je to otázka katalánské nezávislosti, migrace nebo rozpočtu. Andalusie bojuje s vysokou nezaměstnaností a přílivem migrantů, kteří sem míří přes Středozemní moře.

Právě negativní postoj k migraci a požadavek na zákaz katalánských separatistických stran přinesl nečekaně velký úspěch krajně pravicové straně Vox. Ta získala 12 z celkových 109 křesel, ačkoli předvolební průzkumy jí přisuzovaly maximálně pět zákonodárců. Krajní pravice bodovala v regionu poprvé od pádu režimu generála Franka v roce 1975.

Proti posílení strany demonstrovaly v Andalusii v pondělí večer tisíce lidí, a to pod heslem „Andalusie není místo pro fašismus“. V Seville, Málaze či Granadě nesli lidé transparenty s hesly „Pryč s fašisty z našich ulic“ nebo „Voxe poslouchej, Granada bude bojovat!“.

V Granadě se demonstrace zúčastnily na čtyři tisíce lidí, asi tisíc lidí protestovalo v Málaze, přes dva tisíce lidí vyšlo do ulic v Seville. Manifestace svolaly přes sociální sítě různá levicová hnutí či feministické organizace.

Gratulace od Le Penové

Nacionalistická vlna napříč Evropou se dosud Španělsku spíše vyhýbala, protože řada obyvatel má fašistický režim stále v živé paměti, píše BBC. Straně Vox už gratulovala vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová, která ocenila kladné výsledky „mladého a dynamického hnutí“.

Strana Vox vznikla v roce 2014, její lídr Santiago Abascal ale odmítá, že by šlo o extremistické uskupení. Tvrdí zároveň, že nejde o klasické populistické hnutí, protože Vox podporuje setrvání země v Evropské unii. Po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa chce udělat ze Španělska „znovu skvělou zemi“.

Vítězství vládní Španělské dělnické socialistické strany (PSOE) se předpokládalo, protože strana v lidnaté Andalusii vládne už od roku 1982. Volby proběhly předčasně po ztroskotání spojenectví socialistů a středopravicových Ciudadanos.

Koaliční jednání budou komplikovaná

Socialisté pod vedením oblíbené šéfky místní organizace PSOE Susany Díazové teď usilovali o získání většiny v parlamentu, aby mohli bez potíží složit vládu, to se jim však ani zdaleka nepovedlo, když podle předběžných výsledků získali jen 33 křesel. Nyní je tedy podle všeho čeká složité hledání koaličního partnera.

Ciudadanos chtěli ve volbách získat druhý největší počet hlasů a porazit Lidovou stranu (PP), která až do letoška ve Španělsku vládla. Nakonec ale PP, kterou od léta namísto expremiéra Mariana Rajoye vede nový předseda Pablo Casado, získala 26 křesel a Ciudadanos jen 21. Zástupci Ciaudadanos vzápětí oznámili, že do koalice se socialisty znovu nepůjdou. Levicoví Podemos budou mít v regionálním parlamentu 17 mandátů.