Oheň vystřídala voda. Kalifornii zasáhly bleskové záplavy, lidi uvěznily v autech

Kalifornii zasáhly po ničivých požárech bleskové povodně (zdroj: ČT24)

Po ničivých požárech bojuje část severní Kalifornie s dalším živlem – bleskovými záplavami. Podle meteorologů spadlo v oblasti dříve postižené požárem za hodinu 38 milimetrů srážek. Šerif postiženého okresu Butte už nařídil evakuace. Místy hrozí sesuvy půdy. S následky prudkých dešťů se potýká také jih státu.

Záchranáři v pátek pomáhali lidem, kteří uvázli kvůli náhlému a vydatnému dešti ve svých vozech na silnici u města Chico. To leží jen několik kilometrů západně od městečka Paradise, které před časem v podstatě celé lehlo popelem.

Vítr, který bouři doprovázel, na mnoha místech zlámal či vyvracel stromy. Úřady se obávají, že by vydatný déšť mohl způsobit také sesuvy půdy. Lidé byli vyzváni, aby se ze spálených oblastí přemístili do vyvýšených míst, pokud zaznamenají pohyb bahna nebo větší množství valící se vody.

Požár Camp Fire spálil v minulých týdnech v oblasti severovýchodě od San Francisca území o ploše 620 kilometrů čtverečních, zničil 14 tisíc domů a vyžádal si nejméně 88 obětí.
Nyní už je ale pod kontrolou. Šlo o nejničivější požár v historii státu Kalifornie.

Pod vodou je i jih

Bleskové povodně teď zasáhly i oblast na jihu Kalifornie kolem Los Angeles. Voda strhávala stromy, elektrické stožáry i auta ze silnic. „Něco narazilo do těchto dveří, vyrazilo je a dovnitř se nahrnulo množství bahna. Vyběhl jsem ven, abych otevřel garážová vrata, a v tu chvíli se na mě vyvalila zeď vody,“ uvedl jeden z místních obyvatel Christopher Smith.

Práce v oblasti komplikuje velké množství bahna a padající skály. V dopravě se očekávají zpoždění. Požár Woolsey, který zasáhl jih Kalifornie a zničil na 1500 budov včetně domů celebrit v Malibu, se už také podařilo uhasit.