Severoatlantická premiéra. Slovinsko postavilo do čela armády ženu

Horizont ČT24: V čele slovinské armády stanula žena (zdroj: ČT24)

Poprvé v historii se do čela jedné z 29 armád Severoatlantické aliance postavila žena. Náčelnicí slovinského generálního štábu se stala generálmajorka Alenka Ermenková. Prezident Borut Pahor vidí v jejím příchodu naději na zlepšení výkonnosti slovinských ozbrojených sil.

Oficiální propagační video prezentuje slovinskou armádu jako tvrdé muže připravené na tvrdé úkoly. Žena se ve spotu neobjeví ani jedna, i když od středy všem slovinským vojákům velí.

Slovinští vojáci
Zdroj: ČT24

Generálka začínala v dobrovolnické uniformě

Alenku Ermenkovou přivedla až na vrchol armády dlouhá a náročná kariéra. V 90. letech zastavily slovinské teritoriální síly na hranicích autonomní alpské republiky jugoslávskou armádu. Vojenské operace trvaly jen deset dní, rozhodly ale o tom, že se Slovinsko nepropadlo do krvavého bahna jugoslávských válek. V řadách slovinských dobrovolníků tehdy bojovala i osmadvacetiletá politoložka. A uniformě zůstala věrná i po skončení války.

Ermenková získala vynikající vzdělání, mimo jiné titul z mezinárodních vztahů z King's College University v Londýně. Zúčastnila se také nasazení slovinských expedičních sil v rámci mise KFOR v Kosovu.

„Zastávám dvě hlavní hodnoty: znalost a práci. Ty, společně s profesionalismem, motivací, obětavostí a vytrvalostí tvoří hlavní hodnoty slovinské armády,“ ujišťuje nová náčelnice Ermenková.

Oficiální spot slovinské armády
Zdroj: ČT24

V testech NATO Slovinci pohořeli

Na většině hodnot ale bude muset slovinská armáda pořádně zapracovat. Slovinské síly tvoří jen něco přes sedm tisíc mužů a žen, což je málo i na dvoumilionový stát. Výdaje na armádu tvoří sotva polovinu z dvou procent HDP, ke kterým se Lublaň, stejně jako další členové NATO, zavázala.

Slovinci na začátku letošního roku propadli v aliančních zkouškách připravenosti. Armáda byla vyhodnocena jako neschopná bojového nasazení. A to v době, kdy se z Balkánu stále častěji znovu stává hřiště pro mocenské přetlačování mezi Západem a Ruskem. Ermenková tak má před sebou další obtížný úkol.