Pochlebování vodním bohům ucpalo thajskou řeku. Bangkok chce bojovat proti plastům

Při tradičním thajském festivalu Loy Krathong vypustili lidé do řeky Čao-Praja 840 tisíc košíčků na počest vodním bohům. Podle agentury Reuters odpad řeku ucpal, a dokonce hrozilo, že se dostane až do moře.

Koncem týdne se konala v Thajsku tradiční slavnost, při níž lidé pokládají na vodní hladinu košíčky krathong. Odpad z festivalu každoročně zamoří řeky a jezera po celé zemi. Vedení Bangkoku proto vyzvalo, aby lidé využívali košíčky z přírodních materiálů a vynechali ty plastové.

V thajské metropoli se místní úředníci rozhodli znečištění omezit a již několik let dochází po ukončení oslav k čištění místní řeky. Letos bylo na úklidové práce povoláno více než dvě stě pracovníků, kterým se podařilo na čtyřicetikilometrovém úseku řeky sesbírat přes tisíc tun odpadu. Zatímco plastový a molitanový odpad čeká spálení, přírodní materiál bude zkompostován.

Ještě před ukončením čištění úředníci doufali, že se pěnového odpadu nashromáždí méně než posledně. „ V loňském roce jsme shromáždili přibližně 810 tisíc košíčků, z nichž 93 procent bylo vyrobeno z přírodního materiálu, takže něco málo přes šest procent bylo vyrobeno z molitanu. Takže doufáme, že letos nasbíráme méně molitanových košíčků,“ sdělily tamní úřady.

Thajský festival Loy Krathong
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Řeka Čao-Praja patří k nejvíce znečištěným vodním tokům v Thajsku. Na hladině se tvoří olejové skvrny, plavou plastové lahve a jiný odpad. Loni na podzim se při úklidové akci Clean Up Bangkok podařilo dobrovolníkům sesbírat 132 kilogramů odpadu, přičemž většinu tvořily plastové výrobky.

Thajsko čelí spolu s dalšími asijskými zeměmi velkým problémům s plastovým odpadem. Od ledna, kdy Čína přestala vykupovat většinu recyklovatelného odpadu z EU, USA nebo Japonska, ji ve skupování odpadu vystřídala Malajsie, Indonésie a Thajsko. Ani jedna ze zemí však nemá dostatek recyklačních zařízení, a proto většina převážně plastového odpadu končí v řekách a mořích.

Thajská vláda se kvůli zamoření odpadem rozhodla v říjnu k podobnému kroku jako Čína. Od příštího roku nebude možno do země dovážet vyřazenou elektroniku a do dvou let chce zákaz rozšířit i na plasty.

Pozornost k plastové hrozbě vyvolal případ uhynulé velryby, která byla nalezena u thajského pobřeží v červnu. V žaludku jí veterináři objevili asi osmdesát igelitových tašek a dalších plastových předmětů. Podobná událost se opakovala před několika dny, kdy v indonéském národním parku Wakatobi nalezli uhynulou velrybu s téměř šesti kilogramy odpadu v žaludku.

Vydáno pod