U soudu v Gdaňsku se setkali zarytí nepřátelé Kaczynski a Walesa. Řešili smolenskou tragédii

U soudu v severopolském Gdaňsku se setkali jedni z nejzarytějších nepřátel polské politické scény, bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a někdejší prezident Lech Walesa. Kaczynski se dožaduje omluvy za obvinění ze spoluodpovědnosti za havárii vládního speciálu u Smolenska v roce 2010. Na jeho palubě tehdy zemřely desítky lidí z vedení polského státu včetně Kaczynského bratra Lecha ve funkci prezidenta.

Politici, kteří spolu kdysi spolupracovali v protikomunistickém hnutí Solidarita, se dnes u soudu navzájem nazvali „největší chybou a omylem“.

„Když (bratři Kaczynští) vykonávali moje rozkazy, byli skvělí, ale když se začali osamostatňovat, začali dělat to, co vidíte,“ řekl Walesa před vstupem do soudní síně na adresu Kaczynských, kteří pracovali v prezidentské kanceláři v době, kdy on byl hlavou státu. Kaczynski na Walesovy útoky odpověděl, že „nehodlá mluvit na takové úrovni, protože to je jiná kultura“. Nijak se netajil tím, že setkání s Walesou pro něj „není příjemná chvíle“.

Televize TVN24 na svých internetových stránkách připomíná, že soud si oba politiky pozval už letos v květnu, oba se ale omluvili ze zdravotních důvodů. V září se z toho samého důvodu omluvil Kaczynski a chtěl, aby byl vyslechnut prostřednictvím telekonference. S tím nesouhlasil Walesa a trval na tom, že jeho rival musí k soudu přijít osobně.

Odpovědnost za tragédii

Kaczynski, který stojí v čele vládnoucí národně-konzervativní formace Právo a spravedlnost (PiS) u soudu požaduje, aby se mu Walesa omluvil za záznamy na facebookovém profilu z roku 2016. Bývalý prezident v nich napsal, že Jaroslaw Kaczynski, „hnaný falešnou statečností“ při letu delegace do Smolenska na západě Ruska „vydal nařízení k přistání, i když věděl, že panuje špatné počasí, a způsobil tak leteckou katastrofu z 10. dubna 2010“. Jaroslaw Kaczynski členem státní delegace do Smolenska nebyl, zůstal ten den ve Varšavě.

Letadlo se zřítilo u smolenského letiště, když se piloti snažili přistát v husté mlze. Neštěstí nepřežil nikdo z 96 lidí na palubě. Zahynula řada čelných představitelů Polska, včetně prezidenta Lecha Kaczynského, dvojčete Jaroslawa Kaczynského.