Výtržníci zaútočili na kyjevský chrám, který se ocitl v centru sváru mezi Ukrajinou a Ruskem

Neznámí pachatelé hodili ve čtvrtek zápalné lahve na kyjevský chrám, který se ocitl v centru aktuálního sporu s Moskvou o uznání nezávislosti ukrajinské pravoslavné církve. Chrám svatého Andrije ale neutrpěl vážnější škody, informovala agentura AFP.

Útok se podle listu Ukrajinska pravda stal o deváté ráno, kdy neznámí pachatelé vhodili dvě zápalné lahve, známé také jako Molotovovy koktejly, na dveře chrámu. „Hlídači se pokusili mladíky zadržet, ale výtržníci použili sprej se slzným plynem a utekli,“ napsal deník na svém webu.

Kyjevský chrám po útoku výtržníků
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Kyjevská policie už zahájila trestní stíhání podle paragrafů o úmyslném poškozování majetku a o porušení rovnoprávnosti občanů kvůli vyznání, za což může pachatelům hrozit až deset let za mřížemi.

Při obhlídce místa činu policisté našli dvě nerozbité zápalné lahve a batoh, patřící nejspíše útočníkům. Analýza záběrů z kamer v okolí pak vedla kriminalisty k názoru, že pachatelé nebyli jen dva, ale nejméně čtyři.

Kyjevský chrám je perlou barokní architektury. Nachází se na pahorku v centru ukrajinské metropole. Ukrajinské úřady minulý měsíc rozhodly předat právo užívat tento chrám konstantinopolskému patriarchátu. Ten se krátce předtím rozhodl zrušit třísetletou podřízenost ukrajinské církve vůči moskevskému patriarchátu.

Ukrajinská církev získala autonomní práva od hlavy pravoslavné církve, konstantinopolského patriarchy Bartoloměje. Ten sice nemá v pravoslaví absolutní pravomoci a v hierarchii nemá postavení srovnatelné s římskokatolickým papežem, udělovat autokefalii, tedy církevní autonomii, ale podle platných regulí může.

Rusko mluví o hlubokém rozkolu v křesťanském světě

Istanbul kromě rozhodnutí o autokefalii sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát vyhlásil na ukrajinskou církev a jejího nejvyššího představitele Filareta.

Moskva proti rozhodnutí hlasitě protestuje. Ruské pravoslaví se rozhodlo zastavit s konstantinopolským patriarchátem veškeré styky a ruské duchovní špičky zároveň opatření označily za největší rozkol v křesťanském světě za posledních tisíc let.