První migranti ze středoamerické karavany dorazili k hranicím USA

Události ČT: Část karavany migrantů je u hranic USA (zdroj: ČT24)

Na sever Mexika dorazila první část karavany ze Střední Ameriky, kvůli které nechal americký prezident posílit ochranu hranic. Jde o stovky migrantů většinou z Hondurasu, kteří poslední část cesty jeli autobusy. Do pohraniční Tijuany míří další tisíce imigrantů. Místní úřady se bojí, že situaci nezvládnou, a varují před vznikem humanitární krize.

Migrantů mířících do USA je sedm tisíc. Původně si říkali karavana a šli v několika velkých skupinách. Na cestě přes Mexiko se ale rozdělili a ti nejrychlejší už dorazili k hranici Spojených států.

Je mezi nimi i devatenáctiletý Malvin Alvarez. „Chci pracovat, pomoci své rodině a pro sebe získat lepší budoucnost. S boží pomocí se vše povede,“ říká migrant z Hondurasu. 

Stovky přijíždějících Hondurasanů tvrdí, že v jejich domovské zemi se už nedá žít. Jedinou naději vidí v zemi, kterou od nich teď odděluje vysoký plot.

USA přijímají sto žádostí o azyl denně

Lidé, kteří dorazili k americké hranici v první části karavany, zůstávají v mexické Tijuaně. Na oficiálním hraničním přechodu chtějí požádat o azyl. Na jeho vyřízení ale mohou čekat i měsíce. Spojené státy přijímají maximálně sto žádostí denně. Ještě před příjezdem první části karavany už ale před hranicí na vyplnění formulářů čekaly na tři tisícovky lidí.

Jídlo, pití a oblečení jim poskytuje organizace Andělé hranic. Její zakladatel Enrique Morones by si přál, aby americké úřady čekatele na azyl odbavovaly rychleji. Tuší ale, že se nic nezmění.

„Budou čekat velmi dlouho. Už teď je tam mnoho lidí. Ti, kteří jsou na hraničním přechodu dnes, tam čekají několik měsíců. Viděl jsem na místě dítě, kterému bylo dva a půl měsíce. Před azylovým centrem strávilo polovinu svého života,“ říká Morones.

Podle Trumpa jsou migranti nebezpečím

Prezident Donald Trump přicházející migranty vnímá jako velké nebezpečí. K oficiálním přechodům poslal tisíce vojáků a tvrdil, že hranice budou chránit se zbraněmi v rukou. Podle ministra obrany ale mají jiné úkoly. „Právě teď jsme byli požádáni jen o to, abychom rozmístili zátarasy, zajistili dopravu a připravili ubytování pro pohraniční stráž,“ uvedl James Mattis.

Podle nových pravidel nebudou mít migranti zadržení při ilegálním přechodu hranice právo na azyl a úřady je automaticky deportují. Humanitární organizace a pohraničníci ale předpokládají, že mnozí nebudou chtít měsíce čekat a hraniční plot se pokusí nepozorovaně překonat.