Trump se v Paříži setkal s Macronem. Evropa má na obranu platit víc, shodli se

Události: Trump se v Paříži setkal s Macronem (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump se v Paříži setkal se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. V Elysejském paláci spolu mluvili hlavně o obraně a roli evropských zemí v NATO. Macron se v předvečer nedělního stého výročí konce první světové války setkává i s dalšími zahraničními hosty.

Donald Trump vyvolal rozruch ještě předtím, než v Paříži vůbec přistál. Den před setkáním totiž na Twitteru kritizoval slova francouzského prezidenta o nutnosti společné evropské armády. „Velice urážlivé, ale možná by Evropa měla nejdřív zaplatit svůj poctivý podíl NATO, které USA značně dotují!“ napsal Trump.

Podle Macrona by měla Evropa vytvořit „skutečnou evropskou armádu“, aby se dokázala sama ubránit, aniž by závisela na USA. Bránit by se podle něj Evropa měla v případě potřeby „proti Číně, Rusku, dokonce i Spojeným státům“. 

Schůzka měla ostří výroků otupit a následná prohlášení se od předchozích vět skutečně výrazně lišila. „Můj návrh evropské obrany odpovídá charakteru našeho spojenectví. Znamená silnější Evropu v rámci Severoatlantické aliance a také naši větší roli při plnění všech závazků,“ prohlásil Macron.

Emmanuel Macron a Donald Trump
Zdroj: ČTK/ABACA

Macron ještě před schůzkou novinářům řekl, že Evropa musí převzít větší odpovědnost za svou vlastní obranu a s Trumpem se shodují v tom, že je nezbytné zvýšení „podílu Evropy na nákladech na obranu“ v rámci NATO. „Sdílím názor prezidenta Trumpa, že potřebujeme mnohem lepší rozdělení nákladů v rámci NATO. A proto jsem přesvědčen, že mé návrhy na evropskou obranu jsou s tím zcela ve shodě, protože to znamená více Evropy uvnitř NATO“.

Něco podobného chtěl Macronův americký protějšek slyšet. „Víte, jaký je můj postoj. Chceme silnou Evropu. Je to pro nás velmi důležité a oba usilujeme o to, abychom se k tomuto cíli dostali nejlepší a nejefektivnější cestou,“ řekl Trump.

USA jsou podle Trumpa připraveny svému spojenci pomoci, musí to být ale spravedlivé, pokud jde o rozdělení nákladů na obranu. „Právě nyní leží toto břemeno výrazně na USA,“ uvedl Trump. 

Donald Trump a Emmanuel Macron
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Podle nejmenovaných zdrojů z Elysejského paláce Macron během schůzky vysvětloval, že měl na mysli kybernetické nebezpečí a jeho výrok byl chybně interpretován. Uvedené „nedorozumění“ se tak při sobotním „velmi konstruktivním“ rozhovoru urovnalo, sdělil podle agentury Reuters nejmenovaný činitel z prezidentského úřadu. „Myslím, že jsme si mnohem blíže, než se zdá,“ řekl podle něj Trump Macronovi.

Tématem byla i vražda novináře Chášakdžího

Trump a Macron se podle zdroje z prezidentského úřadu dotkli i kauzy vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Shodli se na tom, že saúdskoarabské úřady musejí detailně objasnit vraždu kritika Rijádu. Tato kauza přitom podle nich nesmí způsobit další destabilizaci na Blízkém východě a mohla by se stát příležitostí k nalezení politického řešení války v Jemenu.

Po schůzce s Macronem a společném obědě s oběma prvními dámami měl Trump na programu odpolední návštěvu amerického vojenského hřbitova u Paříže, kde měl uctít padlé vojáky. Kvůli „plánovacím a logistickým potížím“ v důsledku špatného počasí ale Trump návštěvu hřbitova zrušil, oznámil Bílý dům.

Manželky prezidentů Brigitte Macronová a Melania Trumpová
Zdroj: Reuters

Návštěva amerického prezidenta budí v Paříži velkou pozornost. Na neděli plánují levicoví aktivisté a další odpůrci demonstraci proti Trumpově návštěvě. Šéf Bílého domu se na rozdíl od většiny státníků nezúčastní konference o míru, přestože na ni pozvánku dostal.

Trump ale nejspíš vyhoví svému hostiteli a s velkou pravděpodobností se během pařížského pobytu nesetká s ruským protějškem Vladimirem Putinem, alespoň ne oficiálně. Macron naznačil obavy, že by americko-ruský summit mohl zastínit oslavy spojené se stoletým výročím ukončení první světové války.

Českou republiku zastoupí na oslavách konce války premiér Andrej Babiš. Toho v sobotu čekala mimo jiné slavnostní večeře pořádaná francouzským prezidentem. Macronovi předal obraz českého malíře Zdenka Jandy s názvem Vizionáři a žháři.

Babiš avizoval, že chce v neděli na Pařížském mírovém fóru nastolit otázku, zda by nebylo lepší část peněz na zbrojení vynaložit na zlepšení života chudých.

Macron se setkal i s Merkelovou

Odpoledne se Macron setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Compiègne, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války.

Emmanuel Macron a Angela Merkelová se zapsali do návštěvní knihy v replice vagonu, kde bylo podepsáno příměří v roce 1918
Zdroj: Reuters

Macron a Merkelová, oba v černém, společně odhalili pamětní desku. Na závěr ceremonie německá kancléřka přitiskla svou hlavu k francouzskému prezidentovi ve scéně symbolicky připomínající podobné setkání v roce 1984, kdy se tehdejší vůdci François Mitterand a německý kancléř Helmut Kohl u Verdunu na znamení jednoty drželi za ruce, poznamenala agentura AP.