„Nechceme žít v imperialistickém světě.“ Erdogan odmítl respektovat sankce USA vůči Íránu

Turecko se nebude řídit novými sankcemi, které Spojené státy uvalily na Írán, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Ankary tím spojenci z NATO vychylují svět z rovnováhy. Erdogan kritizoval i další americké rozhodnutí: společné hlídky s Kurdy u turecko-syrských hranic. Označil je za nepřijatelné.

Spojené státy začaly v pondělí uplatňovat další sankce vůči Íránu. „Cílem těchto kroků je vychýlit svět z rovnováhy. Nechceme žít v imperialistickém světě. Nastolíme tuto otázku na summitu (nadcházející víkend) v Paříži,“ prohlásil Erdogan v parlamentu.

Další vlna sankcí se vedle energetického sektoru týká například i lodní a letecké dopravy a bankovnictví. „Takovými sankcemi se rozhodně řídit nebudeme. Koupíme deset milionů kubických metrů zemního plynu. Nemůžeme nechat naše lidi v zimě mrznout,“dodal turecký prezident.

Erdogan se má tento víkend zúčastnit summitu, který se koná ve francouzské metropoli jako upomínka konce první světové války. Očekává se, že tam bude se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem jednat i o situaci v Sýrii.

Izolace Íránu je nebezpečná, varuje šéf turecké diplomacie

K nové vlně amerických sankcí se v Japonsku vyjádřil i turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Bylo by podle něj nebezpečné Írán izolovat. Varoval, že země jako Turecko či Japonsko mohou dodávky energií diverzifikovat jen s obtížemi.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem vyostřil Trump, když letos v květnu oznámil odstoupení od jaderné dohody světových mocností s Íránem z roku 2015. Dohodu, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, uzavřel za USA předchozí prezident Barack Obama.

Spojené státy obnovily k pondělku všechny sankce zrušené v rámci této jaderné dohody, a navíc je ještě zesílily. Zavedly je ve dvou vlnách, první část od srpna, druhou od pondělka.

USA nicméně udělily výjimky pro humanitární dovoz, který by mohl zahrnovat potraviny či léky. Osmi státům – Číně, Indii, Japonsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu, Turecku, Řecku a Itálii – Washington umožní nadále dovážet z Íránu ropu. Ze sankcí jsou tak dočasně vyjmuti největší dovozci íránské ropy, kteří budou moci nákupy omezovat pozvolnějším tempem.