Chceme referendum o dohodě na brexitu, kterou Mayová vyjedná s EU, píší britští podnikatelé

Přes sedmdesát britských obchodníků a podnikatelů v dopise otištěném v listu The Sunday Times požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného či destruktivního brexitu. The Sunday Times také píše, že Velká Británie po brexitu zůstane v celní unii. Úřad premiérky zprávu odmítl.

„Podnikatelská sféra dostala slib, že když země odhlasovala odchod, tak obchodování s EU bude pokračovat bez potíží,“ stojí v dopise. V něm podnikatelé také konstatují, že jistota budoucích vztahů s Unií je potřebná, aby mohli investovat v dlouhodobém horizontu.

„I přes nejlepší úsilí premiérky návrhy, které projednávají vláda a Evropská komise, toto nesplňují a nejsou zdaleka ani tak dobré, jako je současná dohoda, kterou uvnitř EU máme,“ dodávají podnikatelé. Poukazují také na to, že nejistota posledních dvou let vedla k poklesu investic, což povede k chudnutí Spojeného království.

Dopis podepsali mimo jiné někdejší šéf pojišťovny Lloyd's of London John Nelson, bývalý šéf společnosti Marks & Spencer Paul Myners či zakladatelka portálu Lastminute.com Martha Foxová.

„Dohoda má čítat padesát stran a obsahovat bezpočet technických detailů, možná jakýsi přiložený telefonní seznam. Když by o ní Britové hlasovali v referendu, není jisté, zda by mohli získat dostatek potřebných informací a rozhodovat se kvalifikovaně a kompetentně,“ poznamenal spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Dopis byl zveřejněn před čtvrtečním spuštěním kampaně za druhé referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování. Mayová v minulosti opakovaně prohlásila, že žádný nový plebiscit se konat nebude.

Británie zůstane v celní unii, píše list

The Sunday Times napsaly, že součástí dohody o podmínkách brexitu by nakonec mělo být setrvání Velké Británie v celní unii. To by znamenalo, že Brusel nebude vyžadovat irskou pojistku, která by zabránila vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

„Je to spíše jediné možné řešení než kompromis. Celá Británie bude muset zůstat v jisté formě celní unie, nechce-li tvrdou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou,“ míní spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Evropská unie považuje otázku irských hranic za klíčovou, proto chce v brexitové dohodě zajistit volný pohraniční režim. V rámci pojistky dosud navrhovala, aby Severní Irsko setrvalo v celní unii s EU, zatímco zbytek Spojeného království by součástí společného celního prostoru nebyl. Toto řešení se ale nelíbí Londýnu, neboť by to znamenalo celní rozdělení země.

Reuters již v pátek informoval o tom, že EU nově navrhla pojistku rozšířit na celou Velkou Británii, což by Londýnu uvolnilo prostor pro dojednání obchodních pravidel. Podle The Sunday Times se zachování celní unie s Británií stane součástí brexitové dohody.

V dohodě bude podle listu také klauzule o vystoupení z celní unie, což by britské premiérce poskytlo argumenty, aby mohla přesvědčit odpůrce v řadách své Konzervativní strany. Spekuluje se, že někteří ministři, například ministr pro brexit Dominic Raab, by bez časového omezení britského setrvání v celní unii rezignovali.

Kytka: Mayová se bude muset opřít o labouristy

„Má-li premiérka Mayová prosadit dohodu v parlamentu, bude zřejmě muset spoléhat na podporu několika desítek labouristických, tedy opozičních poslanců, což může v britském vnitropolitickém životě vyvolat řadu velice zajímavých a nepředvídatelných situací,“ okomentoval situaci Kytka.

Kytka: Zaručených zpráv o téměř hotové dohodě se objevilo již několik (zdroj: ČT24)

Kabinet Mayové se podle zmíněného britského deníku v úterý sejde, aby o plánu jednal. Premiérka věří, že do pátku se podaří učinit dostatečný pokrok v brexitových jednáních, aby EU mohla svolat mimořádný summit. The Sunday Times dále uvedl, že přípravy dohody jsou mnohem dál, než je dosud známo.

„Je to všechno spekulace,“ reagoval v komentáři úřad Mayové. Dodal, že premiérka se jasně vyjádřila, když řekla, že jednání postupují dobrým směrem a že je prozatím hotovo 95 procent dohody mezi Evropskou unií a Británií.

„Podobných zdánlivě zaručených zpráv o téměř hotové dohodě mezi Londýnem a Bruselem se objevilo v posledních týdnech několik, aby byly o pár hodin později dementovány,“ dodal k tomu Kytka.