Slovenská televize vyřadila po kritice z ankety o největšího Slováka válečného prezidenta Tisa

Horizont ČT24: Tiso vyřazen z ankety o největší osobnost (zdroj: ČT24)

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) vyřadila po kritice z připravovaného televizního pořadu Největší Slovák prezidenta válečného slovenského státu Jozefa Tisa. Ve středu to oznámil šéf RTVS Jaroslav Rezník. Slovensko bylo za 2. sv. války spjato s nacistickým Německem a po jejím skončení byl Tiso odsouzen za vlastizradu k trestu smrti.

Je to projev hluboké neúcty k obětem holocaustu a rasového a politického pronásledování.“Zdroj: Denník N
Ján Hlavinka
ředitel Dokumentačního střediska holocaustu

Společnost RTVS v rámci propagace zmiňované ankety nejprve zařadila do upoutávek čtyři osoby včetně Tisa. Po kritice některých historiků či židovských organizací upoutávku s Tisem z vysílání stáhla.

Změnou podmínek se nakonec RTVS rozhodla Tisa z ankety zcela vyřadit. „Vzhledem k diskusi, která se rozpoutala ohledně jedné konkrétní upoutávky a která překryla smysl celého projektu, jsme po dohodě s majiteli licence do statutu zahrnuli i to, že v rámci hlasování nebude možné nominovat osobu, která byla pravomocně odsouzena za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, vraždu a vlastizradu a která nebyla rehabilitována,“ vysvětloval ředitel Rezník na tiskové konferenci.

Podle slovenských medií prokuratura nařídila policii, aby prověřila, zda odvysíláním spotů s Tisem nedošlo ke spáchaní trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování základních práv a svobod.

Televize od Tisa ustoupila ve stejný den, kdy vyšlo najevo, že dva největší mobilní operátoři na slovenském trhu odmítli na anketě spolupracovat, pokud v ní Jozef Tiso zůstane. Hlasovat se totiž bude pomocí SMS zpráv.

V Rusku skončil třetí Stalin, u nás by zřejmě vyhrál Cimrman

V rámci ankety o největšího Slováka bude moci veřejnost od začátku listopadu nejprve nominovat osoby, které považuje za největší osobnosti ve slovenské historii či současnosti. V příštím roce pak budou Slováci vybírat z finálové desítky osobností.

„Vždy tento formát nějakým způsobem přinesl kontroverzní osobnosti, nedá se tomu pochopitelně vyhnout,“ řekl dramaturg RTVS Ľuboš Machaj.

Třeba v ruské verzi ankety skončil před deseti lety jen těsně třetí Josif Stalin. V podobné anketě v Česku v roce 2005 zvolili Češi nejvýznamnější osobností své historie „otce vlasti“ Karla IV. Hlasy během ankety získala i postava fiktivního génia Járy Cimrmana, která ovšem byla podle licenčních podmínek daných BBC z pořadu vyřazena.