Arménský premiér si vynutil nové volby. Složení parlamentu podle něj neodpovídá vůli národa

Arménský parlament ani na druhý pokus nezvolil nového předsedu vlády, čímž se rozpustil a otevřel cestu k předčasným parlamentním volbám. Večer prezident Armen Sarkisjan mimořádné zkrácení funkčního období zákonodárného sboru oficiálně potvrdil a volby vypsal podle očekávání na 9. prosince.

Premiér Nikola Pašinjan v říjnu z funkce odstoupil, aby uspíšil uspořádání voleb, z nichž by mělo vzejít nové složení Národního shromáždění. To současné podle něj neodpovídá vůli národa.

Po vlně protivládních protestů padl na jaře režim dřívějšího prezidenta a premiéra Serže Sargsjana a k moci se dostal vůdce tehdejší opozice Pašinjan. Sargsjanova Republikánská strana má ale v parlamentu stále většinu, což chce Pašinjan změnit.

Těší se přitom vysoké popularitě mezi obyvateli. Podle průzkumů by tříčlenná koalice Jelk, která Pašinjana podporuje, volby jednoznačně vyhrála.

Koalice Jelk, která má v 105členném parlamentu jen devět křesel, druhá největší frakce kontrolovaná podnikatelem Gagikem Carukijanem a čtyři poslanci, kteří opustili klub Republikánské strany, poprvé nominovaly odstoupivšího Pašinjana na premiéra 23. října, přičemž poslanci tuto nominaci o den později odmítli.

Druhé hlasování pak bylo naplánováno na čtvrtek. Ze sedmdesáti poslanců zaregistrovaných na zasedání nehlasoval pro Pašinjana nikdo, třináct zákonodárců se zdrželo.

Opozice politickou dohodu neblokovala

Jde o výsledek politické dohody, kterou respektuje i opoziční Republikánská strana, jež přitom současnou vládu kritizuje.

Mluvčí Republikánské strany a místopředseda parlamentu Eduard Šarmazanov už v úterý řekl Radiu Svobodná Evropa/Radiu Svoboda, že jeho strana nebude rozpuštění parlamentu bránit tím, že by postavila vlastního kandidáta nebo hlasovala pro Pašinjana. 

Arménská ústava stanoví, že nové parlamentní volby musejí být vypsány, jestliže po demisi premiéra nebude při dvou pokusech zvolen jeho nástupce. „Arménský parlament je ze zákona rozpuštěn. Gratuluji,“ napsal Pašinjan na sociální síti Facebook.