Na půdě Vatikánu se našly lidské kosti. Mohly by vyřešit záhadná zmizení dívek v 80. letech

Horizont ČT24: Komu patří kosti nalezené na vatikánském velvyslanectví? (zdroj: ČT24)

Na vatikánské ambasádě v Římě se našly během rekonstrukce areálu neznámé lidské kosti. Nález by mohl objasnit záhadné zmizení dcery služebníka papeže Jana Pavla II. Emanuely Orlandiové před 35 lety. V té době zmizela i další stejně stará dívka. Experti se nyní snaží zjistit, komu pozůstatky patří.

Vyšetřovatelé chtějí především zjistit, zda DNA patří Orlandiové, která zmizela 22. června 1983. Podle jedné z teorií patnáctiletou dívku unesli členové zločinecké organizace s cílem vyvinout tlak na vatikánské představitele, aby vrátili vypůjčené peníze.

Podle jiné teorie byla dívka unesena s cílem přimět Itálii k propuštění tureckého teroristy Mehmeta Aliho Agcy, který v roce 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí vážně postřelil tehdejšího papeže Jana Pavla II.

Agca, jenž patřil k turecké krajně pravicové skupině Šedí vlci, byl v Itálii odsouzen k doživotnímu vězení, ale v roce 2000 mu italský prezident Carlo Azeglio Ciampi na papežovu žádost udělil milost. Agca si poté odpykával v Turecku trest za vraždu levicového novináře z roku 1979 a dvě bankovní loupeže. Propuštěn byl v lednu 2011.

Bratr Orlandiové Pietro viní Vatikán z pokusu o zatajování skutečností. Oficiálně nejsou o osudu dívky známy žádné konkrétní informace. „Chceme vědět, jak byly kosti nalezeny a proč je tento nález dáván do souvislosti se zmizením Emanuely Orlandiové nebo Mirelly Gregoriové,“ zdůraznila právní zástupkyně rodiny Laura Sgróová.

Kromě Orlandiové je od roku 1983 nezvěstná i v té době patnáctiletá Mirella Gregoriová, jež zmizela čtyřicet dní před Orlandiovou. Gregoriová řekla rodičům, že jí volal kamarád ze školy a šla za ním ven. Domů se už nikdy nevrátila. Vyšetřovatelé tehdy nevylučovali, že případy spolu souvisí.