V Británii obvinili dalších šest lidí kvůli zotročování Čechů

Britské úřady obvinily dalších šest lidí v rámci rozsáhlého případu obchodování s lidmi a moderního otrokářství, jehož oběti pocházely z Česka. Informovala o tom ve čtvrtek policie jihoanglického hrabství Kent. Již na jaře byli v souvislosti s touto kauzou obviněni dva Češi.

Mezi obviněnými je pět mužů ve věku 22 až 58 let a šestadvacetiletá žena. Čtyři z nich měli bydliště v přístavním městě Dover, další dva v nedalekém Folkestone. Příjmení dvou z mužů se shoduje, obviněná žena má zase příjmení stejné jako jeden z dříve obviněných Čechů.

Policie však nepotvrdila, zda jsou v nějakém příbuzenském vztahu ani nezveřejnila podrobnosti o národnosti ve středu obviněných osob. Před soudem by skupina měla stanout 28. listopadu.

Předchozími obviněnými Čechy jsou otec a syn. Policie při jarní razii, kdy byli tito dva zadrženi v Doveru, osvobodili 12 lidí pocházejících z Česka, které podezřelí podle úřadů zotročovali.

Podle britské policie patří obchodování s lidmi a moderní otrokářství k nejrychleji rostoucím oblastem mezinárodního zločinu. Pachatelé často lákají své oběti do Británie vidinou snadného a vysokého výdělku a pak je zbaví svobody a mají z nich sami velké příjmy.

  • 2000 – Organizace spojených národů schválila protokol vyzývající k prevenci, potlačování a trestání obchodu s lidmi. Šlo o vůbec první právně závaznou smlouvu obsahující mezinárodně uznanou definici obchodování s lidmi.
  • 2001 – Členové Hospodářského společenství západoafrických států se dohodli na akčním plánu proti otroctví a obchodu s lidmi.
  • 2002 – Vznikla Mezinárodní kakaová iniciativa zavazující se přispět k eliminaci dětské práce. Spojili se v ní protiotrokářské skupiny a velké čokoládové firmy. Poprvé se tak do boje proti otroctví zapojil celý průmyslový segment.
  • 2004 – Organizace spojených národů jmenovala zvláštního zpravodaje pro obchod s lidmi.
  • 2005 – Mezinárodní organizace práce (ILO) při OSN vydala první zprávu vyčíslující počet moderních otroků. Dospěla k číslu 12,3 milionu lidí. V roce 2012 jej aktualizovala na 20,9 milionů.
  • 2008 – V platnost vstoupila Úmluva Rady Evropy o činnosti proti obchodu s lidmi. Jako první tuto činnost definuje jako porušení lidských práv, zároveň jejím obětem garantuje základní standard ochrany.
  • 2012 – Ve Spojených státech byl schválen zákon, který povinoval velké korporace uveřejnit, zda jejich produkty obsahují kovy z dolů ve východním Kongu či okolních zemí a zda peníze z plateb za minerály nekončí u militantních skupin.
  • 2013 – Walk Free Foundation vydala první globální index otroctví. Počet otroků byl odhadnut na 30 milionů. V roce 2014 se hovořilo o 35,8 milionech, v roce 2016 o 45,8 milionech.
  • 2015 – Ve Velké Británii byl schválen zákon nařizující firmám uvést, co učinily, aby si ověřily, že jejich dodavatelé nezneužívají otrockou práci. Modern Slavery Act zároveň zvýšil maximální možný trest za otrokářství ze 14 let na doživotí a zavedl finanční kompenzace obětí přímo jejich vězniteli.
  • 2016 – Britský protiotrokářský zákon byl rozšířen o povinnost firem hlásit, které kroky učinily v boji proti otrokářství u svých dodavatelů.

Moderní otroctví je v Británii častější, než se předpokládalo

Moderní otroctví je v Británii mnohem častější, než se dosud myslelo, ukázaly nedávné policejní zásahy. Podle Národní agentury pro kriminalitu (NCA) jsou obětí desetitisíce. Mnohdy čelí sexuálnímu vykořisťování a nuceným pracem za minimální plat, napsal loni v srpnu Guardian.

Oficiální data hovoří zhruba o 3800 obětech, skutečná čísla jsou ale zřejmě mnohem vyšší. Dříve se předpokládalo, že jde zhruba o 13 tisíc lidí.

„Jsou to pravděpodobně desítky tisíc. Čím víc moderní otroctví zkoumáme, tím nacházíme víc důkazů o rozšířeném zneužívání zranitelných osob,“ uvedl zástupce NCA Will Kerr s tím, že otroctví se týká „každého středního a většího města“.

Případů je celá řada. Podle NCA stojí za nárůstem počtu obětí fakt, že si mezinárodní gangy uvědomují, že mohou vydělat obrovské částky na vykořisťování, namísto toho, aby pouze prodávaly drogy.