Britský soud poslal do vězení čtyři Češky. Zastrašovaly svědka, který je udal za otrokářství

Britský soud čtyřem Češkám uložil tresty vězení od dvou do osmi let za zastrašování svědka, který ženy udal za to, že si z něho udělaly moderního otroka. Podle serveru DevonLive se členky gangu, který byl již souzen za obchodování s lidmi, k trestnému činu přiznaly.

Celkem pětičlenný gang, o kterém britská média v minulosti psala jako o romské rodině, přivezl do Británie sedm mužů náležejících do kategorie zranitelných osob. Skupina tyto muže nutila k práci a její výtěžek si za pomoci vydírání i násilí nechávala pro sebe.

V roce 2015 proti gangu jeden z využívaných mužů vypovídal. Tento svědek se poté vrátil do Česka, kde ho ovšem gang vypátral, uvěznil a přinutil napsat dopis britským úřadům s tvrzením, že svědčil křivě. Komplikovaný soudní proces se tak zadrhl do doby, než britští vyšetřovatelé muže znovu vyslechli poté, co svým věznitelkám utekl.

V roce 2016 byly nakonec dvě z dnes odsouzených Češek odsouzeny k 6,5 roku vězení za provozování moderního otrokářství. Šlo o první proces, který se v hrabství Devon a Cornwall týkal tohoto trestného činu, upozornil web DevonLive.