Papež odvolal dva chilské biskupy kvůli sexuálnímu zneužívání

Vatikán v sobotu oznámil, že papež František zbavil kněžských povinností dva chilské biskupy obviněné v rámci krize kolem sexuálního zneužívání mladistvých tamními duchovními. Odvoláni byli Francisco José Cox Huneeus a Marco Antonio Órdenes Fernándes, informovala agentura Reuters. Papež od června kvůli skandálu v Chile už přijal rezignaci sedmi nejvyšších představitelů diecézí. O problému také mluvil s chilským prezidentem Sebastiánem Piňerou.

„Převedení do laického stavu“ je podle Reuters nejpřísnějším postihem, jakým může církev člena duchovenstva potrestat. Sobotní oznámení Vatikánu upřesňuje, že papežovo rozhodnutí je definitivní a nelze se proti němu odvolat. Prohlášení odkazovalo na sekci církevního práva pojednávající o sexuálním zneužívaní mladistvých.

Agentura AP uvádí, že Vatikán málokdy o takzvané laicizaci duchovních informuje, navíc sobotní papežovo vysvětlení bylo nezvykle podrobné, což prý značí snahu vnést do postupu vůči globální krizi se zneužíváním v církvi větší transparentnost. Vyjádření Vatikánu zdůrazňuje, že důkazy proti Huneeusovi a Fernándesovi byly tak silné, že kanonický soud nebyl nutný.

V září Vatikán stejně jako zmíněné biskupy potrestal i 88letého chilského kněze Fernanda Karadimu, který po mnoho let zneužíval dospívající chlapce a je ústřední postavou současné krize chilské církve.

Některé případy sahají až do 60. let

Tamní prokuratura v červenci oznámila, že kvůli pohlavnímu zneužívání nezletilých i dospělých osob je vyšetřováno celkem 158 lidí včetně osob, které v době údajného páchání těchto skutků působili jako biskupové, kněží, diákoni nebo mniši. Mezi 266 oběťmi těchto případů, z nichž některé sahají až do 60. let minulého století, bylo podle prokuratury 178 nezletilců.

Vyšetřovatelé v Chile stále církevní skandál rozkrývají. Už v polovině května po ostré kritice ze strany papeže Františka ohledně nedostatečné ochrany dětí rezignovala celá hierarchie tamní katolické církve, tedy více než 30 biskupů.

Papež se v květnu biskupa Barrose zastal

Papež ale předtím vyvolal pobouření, když během návštěvy v Chile hájil biskupa Juana Barrose, který údajně věděl o Karadimových činech, avšak nijak nezasáhl. Papež nazval obvinění vznesená proti němu za čiré pomluvy. O několik dní později se ale za svá slova omluvil a v červnu přijal první tři rezignace chilských biskupů, mezi nimiž byla i ta Barrosova.

František v sobotu ve Vatikánu přijal chilského prezidenta Piňeru, který se setkal také se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem. Na obou schůzkách se hovořilo o skandálu chilských kněží a všichni zúčastnění ujistili o společné snaze předcházet podobným případům a zabránit jejich utajování, uvedl Vatikán.