Rusko má v Libyi zvláštní síly i moderní rakety. Putin vytváří „novou Sýrii“, varují tajné služby

Rusko posílá do Libye rakety i vojáky, tvrdí britský list (zdroj: ČT24)

Rusko má v Libyi už dvě tajné základny a do země poslalo desítky členů vojenských jednotek Specnaz. Tvrdí to britský bulvární list The Sun. Zvláštní síly armádní rozvědky GRU prý pomáhají vycvičit jednotky generála Haftara, Moskva to ale popírá. Podle deníku přitom Rusko dodává do Libye moderní rakety. Britské tajné služby varují, že šéf Kremlu chce z válkou rozvrácené země vytvořit svou „novou Sýrii“.

Rusko poslalo do Libye protiletecké rakety systému S-300 či protilodní střely Kalibr, podle ruských zdrojů schopné potopit letadlovou loď na vzdálenost 660 kilometrů. „Co dělá Putin v Libyi, přesně odpovídá scénáři, který použil v Sýrii a na Krymu,“ varuje britský list.

Na libyjské půdě už má být několik desítek členů jednotek Specnaz. Moskva už má prý také dvě tajné základny na libyjském pobřeží – v Tobruku a v Benghází, které údajně získala za dodávky zbraní.

Nechvalně proslulá Wagnerova armáda opět v akci

Předmostí podle zákulisních zpráv zajišťují žoldnéři z takzvané Wagnerovy armády, s nimiž se americké expediční jednotky tvrdě střetly v únoru v Sýrii. V Libyi mají mimo jiné za úkol chránit zmíněné moderní raketové systémy. Tato soukromá vojenská organizace se proslavila také nasazením na Ukrajině. Americký list charakterizuje Wagnerovu skupinu jako sílu, kterou Kreml využívá k plnění cílů, s nimiž ruská vláda nechce být spojována.

Severoafrická země se zmítá v chaosu od roku 2011, kdy byl svržen Kaddáfího režim. Naděje na vznik demokracie západního střihu vzaly rychle za své, místo toho přišla občanská válka.

Mezinárodně uznávaná vláda působí v Tripolisu, východní oblasti si ovšem nárokuje bývalý Kaddáfího generál i dlouholetý agent CIA Chalífa Haftar, jenž se pasuje do role ochránce země před islamistickými radikály. „Muslimské bratrstvo nejenže vyzývá k vraždám. Vraždění je jeho podstatou,“ tvrdí Haftar, jenž se nebrání spolupráci s Moskvou.

V loňském roce se Haftarovi dostalo audience na palubě ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov při jejím nasazení ve Středomoří. Jednal také přímo v Moskvě s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Rusko je už několik let relevantním a v podstatě neodmyslitelným hráčem blízkovýchodní politiky. V oblasti východního Středomoří, tedy syrského konfliktu, je jednoznačně etablován. Nemá globální síť základen, může ale používat snáz a efektivněji sílu než Západ. Pokud má o Libyi zájem, v první fázi může přispět do vnitrolibyjského sporu a Haftar může být osobou, na kterou vsadí. Pokud to Haftarovi pomůže, může to pomoci i Rusku.
David Borek
zpravodaj ČT

Britské tajné služby varují, že Rusko hodlá Libyi přeměnit v „novou Sýrii“, aby destabilizovala Evropu vyprovokováním další migrační krize. Moskva ale tato tvrzení popřela. „Není to poprvé, co se snaží vykládat skutečnou spolupráci Ruska s jedním z aktérů v Libyi jako podporu jedné strany. Informace, že Rusko podporuje jednu ze stran konfliktu, ale neodpovídá skutečnosti,“ řek Lev Deňgov, který vede ruskou skupinu pro urovnání v Libyi.

Rusko se podle něj snaží obnovit hospodářské vztahy s Libyí a zároveň koordinuje své kroky s klíčovými mezinárodními aktéry usilujícími o urovnání konfliktu, Francií a Itálii, a zeměmi regionu.

Bláboly, reagoval na zprávu vlivný ruský senátor

Ruské velvyslanectví v Londýně zareagovalo na Twitteru ironickou poznámkou, že britská média asi doufají, že Rusko přijde a uklidí nepořádek, který v Libyi za sedm let nadělala západní koalice. Ruský senátor Konstantin Kosačov, který stojí v čele zahraničního výboru horní komory, označil úvahy britských médií rovnou za „blábolení“. Odpovědnost za chaos v Libyi podle něj nese Británie a její spojenci v NATO.

Informace o ruské přítomnosti v Libyi naopak s odvoláním na zdroj z ruského ministerstva obrany potvrdila i ruská televizní stanice RBK.

Boje v Tripolisu
Zdroj: Hani Amara/Reuters

Podle experta Vasilije Kuzněcova se situace v Sýrii a Libyi liší: Rusko poskytlo vojenskou pomoc Sýrii na žádost Damašku, zatímco v Libyi soupeří mezi sebou dvě vlády, přičemž i Moskva oficiálně uznává nikoliv Haftarovu, ale tu, která sídlí v hlavním městě Tripolisu. Navíc platí embargo OSN na dodávky zbraní a rozmístění vojsk v Libyi.

Podle jiného ruského experta Dmitrije Frolova souvisí ruská přítomnost v Libyi spíše se zájmy ruských státních firem, zejména ohledně těžby ropy a stavby železnice, než se snahou vyvíjet nátlak na Západ ovládnutím migračních toků.