KLDR a Soul odstraňují miny z demilitarizovaného pásma. Podle expertů jich jsou dva miliony

Události: KLDR a Soul začaly odstraňovat miny z demilitarizovaného pásma (zdroj: ČT24)

Severní a Jižní Korea začaly s odstraňováním min v části demilitarizovaného pásma na společné hranici. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. Soul a Pchjongjang tak plní dohodu, kterou uzavřeli jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un na svém třetím summitu. Experti odhadují, že během korejské války a po ní bylo podél hranice položeno kolem dvou milionů min, aby se zabránilo infiltraci ze strany nepřítele.

Jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že obě země zahájily odminovací operace ve Společném bezpečnostním území (Joint Security Area, JSA), které se nachází v pohraniční vesnici Pchanmundžom.

Společné bezpečnostní území měří necelou polovinu kilometru čtverečního a jeho středem probíhá demarkační linie dělící území na severní a jižní sektor. Severokorejští a jihokorejští vojáci jsou zde od sebe vzdáleni pouhých pár metrů. Území je často využíváno k mezikorejským jednáním a bylo také dějištěm prvních dvou summitů Muna a Kima v dubnu a květnu.

Na základě dohody by během dvaceti dní měly být ze Společného bezpečnostního území odstraněny veškeré miny, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany v prohlášení. Podle něj odstraňování min probíhá na obou stranách hranice, Severní Korea ale tuto informaci zatím nepotvrdila.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové je ale odstraňování min spíše symbolické. „Odstranění všech si min si nepřeje ani jedna strana. Jih by byl zranitelnější a ze Severu by nejspíš začalo utíkat daleko víc občanů,“ uvedla zpravodajka ČT.

Dohoda rovněž zahrnuje odstranění strážních stanovišť ze Společného bezpečnostního území, k němuž mají armády obou zemí přistoupit po dokončení odminovacích prací. Vojáci, kteří tam zůstanou, nebudou ozbrojeni.

Obě země budou hledat i pozůstatky vojáků z 50. let

Odstraňování min začalo také v demilitarizovaném pásmu v provincii Kangwondo na východě Jižní Koreje. Severní a Jižní Korea plánují v této oblasti první společné pátrání po pozůstatcích vojáků zabitých během korejské války v 50. letech. Pátrání se soustředí na lokalitu zvanou Arrow Head Hill, kde se uskutečnila jedna z nejkrvavějších bitev korejské války.

Podle Soulu by se na místě mohly nacházet pozůstatky asi 300 jihokorejských a spojeneckých vojáků, i blíže neupřesněný počet pozůstatků čínských a severokorejských vojáků, napsala agentura AP.

Demilitarizované pásmo dlouhé 250 kilometrů rozděluje Korejský poloostrov od konce korejské války v roce 1953. Navzdory svému názvu zůstává jednou z nejpřísněji vojensky střežených hranic světa.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950–1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, a ne podpisem řádné mírové smlouvy.

V letošním roce se ale vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné a raketové testy a slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Na zářijovém summitu se vůdci KLDR a Jižní Koreje dohodli, že podniknou kroky ke snížení vojenského napětí na společné hranici.