Kim a Mun letos potřetí spolu. Jásání přivítalo jihokorejského prezidenta na summitu v KLDR

Jihokorejský prezident Mun Če-in přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Osobně jej přivítal vůdce KLDR Kim Čong-un. Cílem setkání je oživit pozastavené rozhovory mezi KLDR a Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Soul na začínající summit vyslal i početnou podnikatelskou delegaci. Koreanistka Jana Chamrová upozornila, že technicky vzato jde o porušení mezinárodních sankcí.

„Vřelá objetí a široké úsměvy. Kim Čong-un s manželkou čekali jihokorejský prezidentský pár na letišti, kráčeli spolu podél mávajících zástupů lidí a čestné vojenské stráže. Poté zamířili do města, jeli v otevřené limuzíně a podél cesty je zdravily organizované zástupy občanů,“ popsala setkání asijská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

„Bezpečnostní opatření v Pchjongjangu jsou ještě tvrdší než obvykle. Cizinci, kteří jsou na místě, mi říkali, že není možné jet na letiště ani pohybovat se autem po městě,“ informovala Šámalová o aktuálním dění v severokorejské metropoli, kde podle oficiálních statistik z roku 2008 žije tři a půl milionu lidí.

Prezident Mun přijíždí v době, kdy KLDR slaví sedmdesáté výročí založení státu, což propaganda jistě dobře využije. Kim se hřeje na výsluní diplomatických úspěchů.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Denuklearizace: Od slov k činům?

Mun Če-in se tento týden na summitu se svým severokorejským protějškem Kim Čong-unem pokusí oživit pozastavené rozhovory mezi KLDR a Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Události ČT: Jásání přivítalo jihokorejského prezidenta na summitu v KLDR (zdroj: ČT24)

„Domnívám se, že na summitu může být dojednán hlavně obsah denuklearizace, tedy jakými kroky by přesně měla být vedena. Severní Korea se ale jistě nebude bavit pouze o tom, co by měla dělat ona. Bude chtít slyšet, co by dělaly Spojené státy, pokud by nastoupila na cestu denuklearizace,“ podotkla předsedkyně česko-korejské společnosti Jana Chamrová.

Výsledkem dosavadních summitů jsou jen vágní sliby severokorejského vůdce „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova“. V prohlášeních se ale neuvádí, kdy se Pchjongjang hodlá vzdát atomových zbraní, ani jak tento krok bude možné ověřit. Nedostatečný pokrok v jaderném odzbrojování Severní Koreje vedl USA v poslední době k utlumení diplomatických styků s KLDR.

Severní Korea sice pozastavila jaderné a raketové zbrojní zkoušky a oznámila, že zlikvidovala některá svá testovací zařízení, podle expertů ale v rozvoji svého nukleárního zbrojního programu pokračuje. Spojené státy zdůrazňují, že ke zrušení sankcí vůči KLDR a dalším vstřícným krokům přistoupí až poté, co se Severní Korea „zcela, nezvratně a ověřitelně“ zbaví svých jaderných zbraní.

Koreanistka: Návštěva byznysmenů je porušením sankcí

Mun by během svého třídenního pobytu v Pchjongjangu měl s Kimem jednat dvakrát. Do metropole KLDR si s sebou přivezl také skupinu podnikatelů, včetně dědice konglomerátu Samsung I Če-jonga a představitelů firem jako Hyundai Motor či LG. Podle expertů se jihokorejské firmy připravují na možné investice v KLDR, pokud budou sankce vůči Severní Koreji zrušeny.

„Dvousetčlenná delegace, ve které jsou zahrnuti i představitelé jihokorejských konglomerátů, může mít legitimní strach, že budou mít problémy na americkém trhu, poněvadž už sama návštěva, jednání nebo dodávky čehokoliv jsou v podstatě porušením sankcí,“ podotkla koreanistka Chamrová.

Vrcholná schůzka Kima a Muna je letos již třetí. Je to však poprvé po 11 letech, co se nejvyšší představitel Jižní Koreje vydal do severokorejské metropole, kde stráví tři dny. Předchozí dva letošní summity Kima a Muna se konaly v demilitarizovaném pásmu na hranici obou zemí.