Orbán si s Putinem notovali v Kremlu. Ruský vůdce prohlásil, že migrační vlna do EU neskončí

Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin v úterý v Kremlu dohodli pokračování dodávek plynu pro Maďarsko v roce 2020. Putin při setkání státníků také mimo jiné uvedl, že příliv uprchlíků do EU nebude slábnout.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý na úvod schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě označil vztahy mezi oběma státy za „stabilní a spolehlivé“. „Toto setkání s vámi má velký význam pro vytváření maďarské politiky, protože jsme si vzájemně důležitými partnery,“ řekl Orbán poté, co ho Putin přivítal v Kremlu. Zdůraznil, že Maďarsko potřebuje spolehlivé partnery. „Jsem rád, že vztahy mezi našimi dvěma zeměmi jsou stabilní a spolehlivé už roky,“ dodal.

Řeč se ale stočila i na příliv uprchlíků do Evropy, které je Orbán velkým kritikem. „Množství migrantů neustále stoupá, situace se mění jen zeměpisně, pak proudy znovu rostou. Je jasné, že potenciál migrace do Evropy je kolosální,“ citovala Putina agentura TASS. Řešení problému podle ruského vůdce leží v politické rovině, musejí ho ale najít sami Evropané. 

Putin: I my se potýkáme s migrací

Ruský prezident dodal, že pokud budou Evropané povzbuzovat migrační procesy vysokými sociálními dávkami a dalšími bonusy, předpoklady pro zastavení přílivu migrantů se nevytvoří. „Naši kolegové v Evropě ale musejí sami rozhodnout, co je podle nich nejlepší pro Evropu a její rozvoj,“ upozornil Putin.

Šéf Kremlu připustil, že i jeho země se s migrací potýká a její problémy v jistém ohledu nejsou jednodušší než evropské. Přistěhovalci ale ovládají ruský jazyk, chápou základy ruské kultury a snadněji se adaptují na ruské reálie. Do Evropy naproti tomu přicházejí „lidé se zcela jiným kulturním zaměřením a jejich adaptace je složitá; toto musí řešit sama Evropská unie“.

Orbán řekl, že Rusko a Maďarsko podniknou společné akce na záchranu křesťanů pronásledovaných ve světě. Bližší podrobnosti o projektu maďarská tisková agentura MTI nepřinesla.

Putin označil Maďarsko za jednoho z klíčových partnerů Ruska v Evropě. Ocenil, že obchod mezi oběma zeměmi loni a v prvním letošním pololetí vzrostl o čtvrtinu a vzájemné investice dosáhly výše jedné miliardy dolarů, tedy asi 22 miliard korun, přičemž jsou předpoklady dalšího růstu.

„Není tajemstvím, že chceme přes Maďarsko vést plynovod“

Rusko a Maďarsko se také dohodly na dodávkách plynu pro rok 2020, oznámil po setkání s Putinem maďarský premiér. Dosavadní rusko-maďarská dohoda o dodávkách plynu vyprší koncem příštího roku. „Podařilo se nám dohodnout se na dodávkách plynu pro rok 2020. A není tajemstvím, že Maďarsko chce, aby přes jeho území vedl plynovod. Požádal jsem prezidenta, aby o této možnosti uvažoval,“ prohlásil na adresu Putina maďarský premiér. Ani Putin v úterý nevyloučil, že by přes Maďarsko mohla vést jedna z větví plynovodu Turkish Stream.

Za klíčový společný projekt obě země označují dojednané budování dvou nových reaktorů maďarské jaderné elektrárny Paks, které navzdory výhradám Evropské unie Budapešť svěřila ruskému Rosatomu.

Ruský prezident ohlásil, že ruská energetická společnost v „nejbližší době“ v jediné maďarské jaderné elektrárně přistoupí ke stavbě dvou nových bloků. Již nyní elektrárna zajišťuje dvě pětiny maďarské spotřeby elektřiny. Výstavba nových bloků „umožní zdvojnásobit výrobu elektřiny, a zajistí tak potřeby maďarské ekonomiky na roky dopředu“, dodal. Připomněl také, že Rusko zajišťuje více než 75 procent maďarské spotřeby ropy a 60 procent plynu.

Maďarsko je v Bruselu i v Moskvě považováno za obhájce ruských zájmů, zejména pokud jde o osud sankcí vyhlášených proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu. Kromě výzev k ukončení sankčního režimu se Orbánova vláda snaží minimalizovat ztráty z omezení obchodu s Ruskem.