Lupiči si odvezli královské klenoty na člunu za bílého dne. Švédská policie dopadla podezřelého

Švédské úřady zadržely jednu osobu podezřelou z účasti na krádeži královských klenotů, které v červenci zmizely z katedrály na jihu země. Píše to agentura Reuters s odkazem na švédskou prokuraturu. Vzácné předměty včetně pohřebních korun ze 17. století se zatím nenašly.

Krádež z 31. července upoutala pozornost světových médií. Dva zloději přišli do katedrály ve městě Strängnäs kolem poledne, tedy v době, kdy byla otevřená pro veřejnost, a z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali dvě královské koruny, královské jablko a kříž.

Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. I pro jejich historickou hodnotu je jejich cena nevyčíslitelná. Podle svědků se lupiči dostali z místa na kolech a pak na motorovém člunu – město totiž leží na břehu jezera Mälaren.

Ukradené švédské královské klenoty (zdroj: EBU)

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. Šlo o pohřební koruny, jež byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Podle expertů jsou královské koruny v podstatě neprodejné, protože je lze snadno identifikovat. Odborníci se tak obávají, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že se peněz nedočkají.

Předchozí ukradené klenoty se našly v pytlích u dálnice

Nešlo přitom o jedinou krádež královských klenotů. V roce 2013 sebrali zloději ve švédském městě Västeras korunu a žezlo z pohřební výbavy krále Jana III., bratra Karla IX. Tyto klenoty se po čase našly u dálnice ve dvou velkých pytlích na odpadky, napsal zpravodajský server The Local.