Zloději ve Švédsku ukradli královské klenoty. Policie po nich pátrá

Dvě švédské královské koruny a další vzácné klenoty ukradli v úterý odpoledne neznámí pachatelé z katedrály ve městě Strängnäs. Jedná se o vzácné pohřební koruny ze 17. století, které patřily králi Karlu IX. a jeho manželce. Zločinci uprchli z místa na malém motorovém člunu, policie po nich pátrá. Informoval o tom list The Local.

Dva zloději přišli do katedrály kolem poledne, tedy v době, kdy byla otevřená pro veřejnost, a z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali dvě královské koruny, královské jablko a kříž. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. I pro jejich historickou hodnotu je jejich cena nevyčíslitelná.

Jedna z korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Ukradeno bylo i královské jablko a kříž
Zdroj: Mikael Gustafsson/ČTK

Dva zloději ve člunu

Svědek loupeže Tom Rowell řekl švédskému deníku Aftonbladet, že viděl dva muže, jak vybíhají ven z kostela. Naskočili do malého bílého otevřeného člunu a rychle odjeli pryč.

„Kontaktovali jsme policisty a oni nám řekli, že z katedrály bylo cosi ukradeno. Věděl jsem hned, že šlo o zloděje, podle toho, jak se chovali,“ řekl Rowell.

Město Strängnäs leží na břehu rozsáhlého jezera Mälaren. „Mohli se vydat na západ do Köpingu nebo Arbogy anebo na východ do Västerasu, Eskilstuny či Stockholmu. Pátráme všemi těmito směry,“ prohlásil mluvčí stockholmské policie Thomas Agnevik. Policie podle něj po zlodějích pátrá na vodě i ve vzduchu. „Zatím je to 1:0 pro ně,“ konstatoval Agnevik.

Ukradené švédské královské klenoty (zdroj: EBU)
Vydáno pod