Amerika se nikdy nepodvolí tyranii, řekl Trump na místě pádu letu číslo 93 v Pensylvánii

Projev amerického prezidenta Donalda Trumpa k výročí teroristických útoků 11. září 2011 (zdroj: EBU)

Památník obětem letu číslo 93 z 11. září 2001 je vzkaz světu, že se Amerika nikdy nepodvolí tyranii. Prezident Donald Trump to prohlásil v oblasti, kde se tehdy zřítilo letadlo po souboji mezi pasažéry a únosci. Trumpa doprovází na ceremonii ve městě Shanksville jeho manželka Melania. Spojené státy si připomínají sedmnácté výročí nejkrvavějších teroristických útoků na území USA.

„Hrdí patrioti se postavili proti nepřátelům a připojili se k armádě amerických hrdinů,“ prohlásil Trump v Pensylvánii. „Dnes se celá Amerika spojuje, snažíme se vám nabídnout svou pomoc, jak zvládnout váš smutek, vaše slzy nejsou prolévány o samotě,“ vzkázal rodinám zesnulých pasažérů letu 93.

„Slibujeme, že nikdy neustoupíme zlu a budeme se vždy snažit zajistit bezpečnost Ameriky,“ zdůraznil dále šéf Bílého domu, který poděkoval také hasičům a policistům, kteří na místě zasahovali po pádu letadla.

 Let číslo 93 má připomínat třiadevadesát stop vysoká Věž hlasů. „Je to v podstatě zvonkohra rozeznívaná větrem. Kdykoliv sem přijdete, je tu jen vítr. Věž tím jejich hlasy oživí,“ říká zástupce správce Národního parku Keith Newlin.

Památník stojí u vstupu do Národního parku, tři kilometry od místa, kam se stroj zřítil. Čtyřicítku cestujících a členů posádky, kteří se postavili teroristům, připomínají jejich jména. „Byli to muži, ženy, mladí lidé, kteří se vraceli z návštěv, ze svateb, nastoupili do letadla jako cizinci a dostali se do podvědomí všech jako hrdinové,“ konstatoval Trump.

Ti, kteří zastavili síly teroru

V projevu popisoval, jak jednotliví pasažéři vymýšleli taktiku, jak proti teroristům nejlépe zakročit. „Členové posádky hlasovali a rozhodli se, že zareagují. V ten okamžik se obrátili ke své víře, víře v Ameriku. Mnoho z nich volalo domů a říkalo nejbližším miluji tě,“ připomněl Trump.

Následně zaútočili na kokpit. „Bojovali do konce, zastavili síly teroru a zastavili tyto hrozivé zlé plány,“ uvedl prezident. Připomněl, že let 93 se zřítil po dvaceti minutách po vzletu. „Zachránili naše hlavní město před útokem,“ zdůraznila hlava státu.

Viceprezident Mike Pence pak promluvil k rodinám 184 obětí, které 11. září 2001 nepřežily náraz letounu do budovy Pentagonu. U místa tragédie řekl, že národ nad nimi stále truchlí. Podle něj je rovněž důležité, aby každá nová generace věděla, co se tehdy stalo.

Pence rovněž vyzdvihl hrdinství lidí, kteří v osudný den v Pentagonu pracovali a kteří se zapojovali do záchrany přeživších. Teroristé podle něj doufali, že Američany zlomí, ale neuspěli.

Školy, parky a další veřejná místa v USA zaplavily v rámci smutného výročí americké vlajky. Po sedmnácti letech také v New Yorku otevřeli stanici metra, kterou poškodil pád mrakodrapů.

„Na místo, kde stálo Světové obchodní centrum, přicházejí přátelé, příbuzní obětí a čtou jejich jména. Menší uzavřené vzpomínkové akce probíhají v New Yorku na hasičských stanicích, kde se vzpomíná na kolegy, kteří zemřeli 11. září 2001, když se snažili pomoci uvězněným lidem,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

Jedenáctého září 2001 unesla skupina devatenácti sebevražedných útočníků celkem čtyři letadla. Dvě z nich narazila do Světového obchodního centra v New Yorku, třetí pak do sídla ministerstva obrany ve Washingtonu. Poslední spadlo právě v Pensylvánii.

K útokům, které nepřežilo na tři tisíce lidí, se přihlásil Usáma bin Ládin a jeho organizace Al-Káida. Američané následně vyhlásili válku proti terorismu a zahájili invazi do Afghánistánu, kde částečně působí dodnes.