Britský gigant už je v provozu. Největší větrná farma světa by obsáhla 20 tisíc fotbalových hřišť

Největší pobřežní větrná farma světa se otevírá u severozápadního pobřeží Anglie. Projekt Walney Extension dánské energetické skupiny Orsted stojí na 145 kilometrech čtverečních, což představuje rozlohu asi dvaceti tisíc fotbalových hřišť. Elektrárna bude zásobovat energií přes půl milionu domácností. V plánu jsou ale už i větší projekty.

Walney Extension sestává ze 47 turbín vyrobených společnostmi Siemens Gamesa a 40 od firmy MHI Vestas. Vysoké jsou 195 metrů a jsou největšími větrnými turbínami, jaké jsou na světě v provozu.

Elektrárna, jež stojí v Irském moři, má instalovaný výkon 659 megawattů, dost na pokrytí potřeb téměř 600 tisíc domácností, uvedla agentura Reuters. Výstavba větrné farmy vyšla v přepočtu na skoro 28,5 miliardy korun a trvala tři roky. O provoz se bude starat 250 zaměstnanců.

„Rekordní práce inženýrů nám pomáhají upevnit naši vedoucí pozici ve světě, překonat  rekordy ve výrobě obnovitelné energie a vytvořit tisíce kvalitních pracovních míst,“ sdělila ministryně pro energetiku Claire Perryová.

Větrné farmy do určité míry narušují životní prostředí. Při střetu s turbínami dochází k úmrtí ptactva. Jak zjistili vědci, výstavba těchto zařízení má ale i pozitivní dopady. Experti kupříkladu přišli na to, že na základnách těchto staveb se usazuje množství mořských organismů, které by jinak v takových hloubkách nemohly existovat.

Větrné farmy jsou symbolem Spojeného království

Konkrétně Británie je největším světovým trhem pro větrné elektrárny. Podle údajů Světové rady pro větrnou energii disponuje 36 procenty kapacit instalovaných v pobřežních vodách. 

Větrná farma Walney Extension patří k prvním projektům obnovitelné energie, které si v roce 2014 u britské vlády zajistily takzvaný Contract for Difference (CfD) – kontrakt o vyrovnání cenových rozdílů. Ten mu zaručuje minimální cenu elektřiny 150 liber (4290 korun) za megawatthodinu po dobu 15 let.

Pobřežní větrná farma u Anglie
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Budoucí projekty mají být ještě větší než Walney Extension. To je třeba případ elektrárny East Anglia One developera ScottishPower, která má být hotova v roce 2020. Samotná energetická skupina Orsted má v plánu větší elektrárny, jako bude Hornsea One a Hornsea Two u yorkshirského pobřeží.

Zatím není jasné, zda firma půjde i do výstavby elektrárny Hornsea Three, která by mohla poskytovat energii dvěma milionům domácností. Výkonný představitel firmy varoval, že tvrdý brexit nebo rychlý odchod Británie z EU bez dohody by mohly způsobit problémy u dodavatelských řetězců a pohybu osob a služeb.