Čečensko oznámilo smrt teroristy Umarova

Moskva - Vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarov je podle čečenského vůdce Ramzana Kadyrova mrtvý. Má o tom prý nezvratné důkazy. Na tiskové konferenci zmínil zachycený rozhovor, ve kterém se dvojice muslimských radikálů radí o novém vůdci. Ruské tajné služby zatím teroristovu smrt nepotvrdily.

Umarov prý na 99 procent zahynul při jedné z protiteroristických operací. „Tělo ještě nalezeno nebylo, hledáme ho,“ sdělil Kadyrov. Nic tedy není jisté. „Kadyrov už loni v září tvrdil, že je Umarov rok mrtvý a jde jen o nález jeho těla,“ poznamenal redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. V Rusku prý panuje ohledně informací o Umarovově smrti velká skepse. „Dokud se nenajdou jeho ostatky, tak tomu asi nikdo moc věřit nebude,“ dodal Soukup.

Umarov se zvýraznil během první čečenské války, kdy působil jako jeden z polních velitelů. Tehdy šlo hlavně o nacionalismus. „Pak se přidal na stranu islámských radikálů vedených Šamilem Basajevem a jinými. Začal vystupovat proti sekulární myšlence čečenské nezávislosti,“ konstatoval Soukup. Umarov představil svou vizi – „kavkazský emirát“. Ten by měl zahrnovat celý Kavkaz a Čečensko by mělo být jeho součástí.

Redaktor HN Soukup: Rusko je ohledně Umarovovy smrti skeptické (zdroj: ČT24)

Vůdce severokavkazských povstalců Umarov je v každém případě považován za úhlavního nepřítele Kremlu. V minulosti se přihlásil k odpovědnosti za několik velkých teroristických útoků v ruském vnitrozemí - naposledy k sebevražednému atentátu na moskevském letišti Domodědovo se čtyřmi desítkami obětí.

„Nelze si to představovat tak, že by Umarov sám připravoval výbuchy. 90 procent času trávil tím, že se snažil, aby nebyl nikdy dopaden. Byl spíš jakousi morální autoritou a vůdcem,“ konstatoval Soukup.

Doku Umarov
Zdroj: ČT24

Umarov vyzval k útoku během olympiády v Soči

Loni v létě ve videonahrávce vyzval Umarov své věrné k útokům proti zimní olympiádě. Ta se uskuteční v Soči na jihu Ruska už za pár týdnů. „Chtějí uspořádat olympiádu na ostatcích našich předků, na kostech mnoha a mnoha muslimů pohřbených na našem území podél Černého moře. Musíme jim v tom zabránit všemi prostředky,“ prohlásil podle agentur Umarov. Zrušil tak svůj předchozí zákaz útoků na ruské civilisty.

Rusko už v souvislosti s nadcházející zimní olympiádou mobilizovalo bezpečnostní složky, jež mají zabránit případným teroristickým útokům. Ze Soči se tak stalo prakticky „uzavřené město“.

Umarov měl být mrtvý už dřív, informace se ale nepotvrdily

Ruské úřady v březnu 2011 oznámily zničení základny rebelů v Ingušsku. Ruské policejní zdroje poté tvrdily, že mezi rebely mohl být na místě i jejich vůdce Doku Umarov. Islamistický server kavkazcenter.com to ale o pár dní později popřel. „Doku Umarov je živ a těší se dobrému zdraví. Není zraněn a nemohl být zasažen, protože v oblasti, která byla terčem bombardování, nebyl,“ oznámil.