Na mír zapomeňte, vzkázal Taliban. Radikálové přepadli autobusy a unesli skoro 200 lidí, civilisty prý pustí

Taliban i přes ohlášené příměří zajal desítky lidí (zdroj: ČT24)

Téměř 200 rukojmí včetně žen a dětí zajali ozbrojenci Talibanu při útoku v severoafghánské provincii Kunduz. O útoku informovala agentura AP s odvoláním na oficiální činitele. V zemi má přitom od pondělí začít platit tříměsíční příměří, které v neděli ohlásil prezident Ašraf Ghaní. Hnutí slíbilo, že civilisty propustí; jeho cílem byli bezpečnostní pracovníci.

Povstalci zastavili tři autobusy na silnici nedaleko města Chánabád a unesli cestující na neznámé místo. A to v den, kdy mělo začít příměří. Ozbrojenci patrně hledali vládní zaměstnance nebo členy bezpečnostních sil, uvedl šéf provinční rady Muhammad Júsuf Ajúbí. 

Taliban to později potvrdil s tím, že civilisty propustí. „Rozhodli jsme se zajmout tyto autobusy poté, co naše špionáž zjistila, že v nich pojede do Kábulu mnoho mužů pracujících pro bezpečnostní síly,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. „Odvezli jsme ty autobusy na bezpečné místo, abychom zabránili střetům, a nyní zjišťujeme, kdo je členem bezpečnostních sil,“ dodal.

Podle policejního náčelníka sousední provincie Tachár byli cestující v autobusech z Badachšánu a Tacháru a jeli do hlavního města Kábulu. Oblast, kde k únosu došlo, má hnutí Taliban pod kontrolou.

Agentura AP již informovala, že vládní síly osvobodily 149 lidí unesených Talibanem; v zajetí zůstává 21 rukojmích. Tuto zprávu ovšem jiné zdroje nepotvrdily.

 Zdroje Talibanu dříve oznámily, že se vůdci hnutí předběžně dohodli na čtyřdenním příměří po dobu svátku íd al-adhá, ale že ho ještě neodsouhlasil nejvyšší vůdce hnutí maulví Hajbatulláh Achúndzáda.

„Vyzýváme vedoucí představitele Talibanu, aby přijali dlouhodobý a skutečný mír, který si Afghánci přejí. Vyzýváme je, aby se připravili na mírové rozhovory založené na islámských hodnotách a principech,“ uvedl v neděli prezident Ghaní.

Afghánským vojákům se v uplynulých dnech podařilo odrazit mohutný útok radikálů na město Ghazní. Zemřelo ale nejméně 150 vojáků a 95 civilistů. „Povstalci byli ve městě skoro čtyři dny. Vláda tomu nevěnovala pozornost, většina trhů ve městě vyhořela,“ upozornil jeden z rozezlených místních obyvatel.

Islamisté trvají na odchodu zahraničních sil

Vůdce Talibanu v sobotu prohlásil, že v Afghánistánu nebude mír, dokud v zemi budou okupanti. Američtí vojáci v zemi působí už sedmnáctým rokem. Na afghánské misi je také 250 českých vojáků. Jejich počet by se měl ale zvýšit na 390. Tři Češi nedávno zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka.

Přitom v červnu Taliban udržoval třídenní příměří během muslimského svátku íd al-fitr, což vyvolalo v zemi naděje na zahájení mírových rozhovorů. Islamisté se rozhodli podobnou situaci již nezopakovat, protože by podle nich z toho těžili Američané.

„Naše vedení má pocit, že (Američané) prodlouží svůj pobyt v Afghánistánu, pokud bychom nyní oznámili příměří,“ řekl podle Reuters jeden z velitelů Talibanu, který nechtěl zveřejnit svou totožnost.