Správce janovského mostu se za tragédii neomluvil. Odpovědnost za smrt desítek lidí necítí

Správce janovského mostu se za tragédii neomluvil (zdroj: ČT24)

Poprvé po úterním zřícení části mostu v italském Janově vystoupili na veřejnosti představitelé společnosti Autostrade per l'Italia, která dálnici A10 i s Morandiho mostem spravuje. Výkonný ředitel Autostrade Giovanni Castellucci se za neštěstí, při němž zahynulo nejméně 43 lidí, neomluvil. Chce počkat na závěry vyšetřování.

Šéfové Autostrade per l'Italia vystoupili na tiskové konferenci v den, kdy se země při státním pohřbu rozloučila s většinou obětí  úterního neštěstí.

Představitelé Autostrade oznámili, že firma vyčlenila na pomoc Janovu zhruba půl miliardy eur (téměř 13 miliard korun). Z této částky chce postavit nový most a zřídit fond pro pozůstalé.

Projekt nového přemostění Janova je firma schopna zrealizovat za osm měsíců. Zbývající části Morandiho mostu starého 51 let by zdemolovala a konstrukci nahradila novou, ocelovou.

Morandiho most v Janově
Zdroj: Massimo Pinca/Reuters

Autostrade je po pádu mostu hlavním terčem hněvu Italů a kritiky politiků. Hned několik členů vlády v posledních dnech prohlásilo, že správce dálnice za tragédii nese odpovědnost, protože nedodržel závazky ohledně údržby mostu.

Omluva a odpovědnost jdou ruku v ruce

V pátek ministerstvo dopravy zahájilo proces s cílem odebrat firmě koncesi, Autostrade ale věří, že si vždy počínala korektně. „Omluva a odpovědnost jsou věci, které jsou propojené. Omlouváte se, pokud se cítíte odpovědný,“ reagoval podle agentury Reuters Castellucci na výzvu, aby se za zřícení mostu omluvil. Dodal, že si počká, až odpovědnou stranu určí vyšetřovatelé.

I když představitelé italské vlády vyzvali vrcholné vedení Autostrade k odchodu z funkcí, předseda společnosti důvod ke změnám nevidí.

Firma Autostrade per l'Italia patří do skupiny Atlantia působící na poli infrastruktury. Tu zase kontroluje italská rodina Benettonů. Autostrade v současné době spravuje na 3000 z celkových přibližně 6500 kilometrů italské dálniční sítě.

Události: Itálie pohřbila osmnáct obětí zříceného Morandiho mostu (zdroj: ČT24)