Rozšíření Panamského průplavu se zadrhlo na vícenákladech

Panama - Stavební firmy, které rozšiřují Panamský průplav, pohrozily zastavením prací. Chtějí po vládě, aby jim zaplatila všechny dodatečné náklady, které přesahují 1,6 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Panama ale trvá na dodržení původní ceny 3,2 miliardy dolarů. Prezident Ricardo Martinelli doufá v pokračování stavby bez ohledu na finanční spory a dnes prohlásil, že se chystá do Evropy, aby tam navštívil vedení firem, které se na stavbě podílejí.

Panamským průplavem prochází asi pět procent veškeré světové námořní dopravy, kapacita sto let staré stavby už ale nestačí. Panamský úřad PCA, který průplav spravuje, vyhlásil v roce 2009 soutěž na jeho rozšíření, kterou vyhrálo konsorcium firem v čele se španělskou firmou Sacyr. Vítězné sdružení nabídlo cenu 3,2 miliardy dolarů, která byla výrazně nižší, než kolik nabízela konkurence i kolik činil odhad samotného úřadu. Ten činil 3,8 miliardy dolarů.

Sacyr nyní tvrdí, že Panama stavbaře v zadání špatně informovala o řadě věcí souvisejících se stavbou a že během prací došlo i k nepředvídatelnému zvýšení výdajů. Konsorcium pak dalo úřadu PCA tři týdny na to, aby splnil jejich požadavky, jinak prý stavbu přeruší. Kritici Španělům vyčítají, že již v době soutěže údajně věděli, že za nabídnutou cenu nemohou stavbu dokončit.

Cílem projektu je rozšířit a prohloubit kanál, aby jím mohlo proplouvat více lodí než dosud a aby pojal i rozměrnější plavidla. Podle španělských médií je stavba ze tří čtvrtin hotova. Původně měla být dokončena letos v říjnu na sté výročí otevření průplavu, v jejím průběhu byl však termín dokončení odložen na příští rok.

Práce na Panamském průplavu se zastavily (zdroj: ČT24)