Zavlnila se vozovka a pak už jen tma. Český řidič, pod kterým se zřítil most, zůstává v italské nemocnici

Události: Český řidič, pod kterým se zřítil most, zůstává v italské nemocnici (zdroj: ČT24)

Sedmačtyřicetiletý český řidič Martin Kučera, který byl v úterý v osudnou chvíli na janovském mostě Morandi, zůstává v nemocnici. Z jednotky intenzivní péče se už ale přesunul na běžný pokoj. Vedení firmy SPED-IT, pro kterou zraněný Čech pracuje už osm let, je s ním v pravidelném kontaktu. Pomoci mu chce i s převozem do Česka.

Českého řidiče, který byl na italském mostě zrovna ve chvíli zřícení, dělilo v tu chvíli od cíle 300 kilometrů. Do Itálie jel z Francie, vezl 20 tun papíru. Že se stal obětí neštěstí, vypátralo vedení firmy pomocí GPS v kamionu. Přes velvyslanectví potom zorganizovali pomoc.

Od té doby jsou s řidičem v pravidelném kontaktu. Naposledy si volali ve čtvrtek dopoledne. Probírali s ním hlavně, jak se den po pádu cítí. „Říkal, že se pod ním zavlnila vozovka a najednou viděl tmu a zřítilo se to s ním dolů celý, a pak si pamatuje, až když ho vytahovali ven z toho auta,“ uvedl jednatel společnosti SPED-IT Tomáš Kubíček.

„Starají se o něj v nemocnici jak o vlastního a samozřejmě odpočívá. Lidé mu přinášejí, co se vůbec stalo, co se v té Itálii děje,“ uvedl Kubíček.

„Mezi všemi pacienty, které ošetřujeme, je jeho zranění nejméně vážné. Úrazy dalších jsou výrazně horší,“ uvedl vedoucí pohotovosti v Nemocnici sv. Martina v Janově Angelo Gratarola. Dopad zřejmě zbrzdil návěs, který padal napřed. Podle vedení firmy mohlo řidiči také pomoci to, že auto bylo nové. A hlavně byl připoután bezpečnostními pásy.

Lidé českému řidiči vyjadřují podporu na sociální síti. Za to jim on i společnost děkují. „Domluvili jsme se jako rodina, že zatím o bratrově stavu informace podávat nebudeme. Převézt by ho ale měli do deseti dnů,“ uvedla sestra řidiče Markéta.