Španělský letoun vypustil nad Estonskem raketu, premiér žádá po NATO pečlivé vyšetření události

Estonský premiér Juri Ratas požádal šéfa NATO Jense Stoltenberga, aby se Aliance vážně zabývala úterním incidentem, při němž španělská stíhačka omylem vypustila raketu s bojovou hlavicí na jihovýchodě Estonska. Zbytky rakety se dosud nenašly. Střela údajně explodovala v neobydlené oblasti přírodní rezervace.

Raketu AMRAAM typu vzduch-vzduch vypálil španělský letoun, který v rámci mise NATO hlídkoval nad Estonskem, při přeletu města Otepää. Naposledy byla raketa spatřena asi čtyřicet kilometrů od města Tartu.

Raketa, která má dolet asi sto kilometrů, nesla zhruba desetikilogramovou nálož, uvedl server ABC News. Pro případ nehody má v sobě zabudovaný systém sebedestrukce, mohla ale dopadnout na zem, dodal server.

V prostoru manévrů raketu zatím neúspěšně hledají armádní vrtulníky. Úřady varovaly obyvatele okolních oblastí, aby se při nálezu podezřelého objektu ničeho nedotýkali.

Hlídku převzala po španělské armádě portugalská

Madrid nad incidentem vyjádřil lítost, místo španělských teď hlídkují v estonském vzdušném prostoru dočasně letouny portugalské, píše list Postimees. Incident vyšetřují orgány NATO a estonská vojenská policie, příčinou je údajně lidská chyba.

Juri Ratas šéfovi NATO Stoltenbergovi řekl, že případ „pochopitelně znepokojuje estonské veřejné mínění“. Estonské úřady se podle premiéra spolu s Aliancí budou snažit o prošetření všech detailů události, která „chvála bohu nevedla k žádným obětem“.

Incident nahrává ruské rétorice

Nehodě věnovala komentář i ruská státní agentura TASS. Pokud by vystřelená raketa zamířila na východ, a nikoli na sever, mohla by teoreticky dopadnout na území Ruské federace, upozornila agentura. „Incident by mohl mít daleko těžší následky. Znovu to potvrzuje, že svět neohrožují akce Ruska, ale vysoká bojová aktivita, kterou bez jakýchkoli příčin u ruských hranic rozvinuly země NATO,“ píše TASS.