Alžírský milionář chce platit pokuty za zahalené Dánky. I když se mu nikáb nezamlouvá

Alžírsko-francouzský podnikatel Rašíd Nakkáz chce podat pomocnou ruku Dánkám, na které má dopad nový zákaz zahalování tváře, a platit za ně pokuty. Píše o tom dánský deník Berlingske. V zemi žije odhadem asi dvě stě muslimek, které si na veřejnosti zahalují obličej.

Zákaz platí v Dánsku od začátku srpna. „Pojedu do Kodaně 11. září, abych zaplatil všechny pokuty, a pak je budu platit každý měsíc. Ačkoli sám takové oděvy neschvaluji, vždy budu pro všechny bránit právo na svobodu nosit nikáb,“ uvedl šestačtyřicetiletý Nakkáz, který se narodil a studoval ve Francii.

V roce 2013 se vzdal francouzského občanství, protože chtěl kandidovat na alžírského prezidenta. Kandidaturu ale nakonec nezískal. Už v roce 2010 vložil milion eur (asi 26 milionů korun) do fondu na pokuty za podobný zákaz ve Francii.

Dánsko rozšířilo v polovině léta řady evropských zemí, které zakazují na veřejnosti zahalovat obličej. Dánská vláda zdůraznila, že opatření není namířené proti žádnému náboženství. Kritici ho ale nejvíce spojují s ženskými muslimskými oděvy, jako je burka či nikáb, a vnímají ho jako ústupek sílícímu protiimigračnímu cítění obyvatel této severské země.

Helmy a zahalování při mrazu je dál povoleno

Kabinet se hájí tím, že zahalování obličeje „není slučitelné s hodnotami dánské společnosti“. Zákaz se týká jakéhokoli zahalení celého obličeje, například i lyžařských masek, neplatí pro motocyklové helmy či masky během karnevalů a povoluje zahalovat obličej při mrazivém počasí.

Lidé, kteří zákon poruší poprvé, riskují pokutu do tisíce dánských korun (asi 3400 korun). Při opakovaném porušení hrozí pokuta až deset tisíc dánských korun či trest vězení až šest měsíců. Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24

Jako první v Evropě zakázala zahalování obličeje na veřejnosti v roce 2011 Francie. Podobná opatření poté přijaly například Bulharsko, Lotyšsko, Rakousko či Nizozemsko.

Vydáno pod